NOS Nieuws

'Aanslagplegers Medina willen machthebbers Saudi-Arabië raken'

De aanslag in Medina had veel erger kunnen uitpakken. "De bewakers hebben de aanslagpleger buiten gehouden en daarmee erger voorkomen", zegt correspondent Sander van Hoorn. Nu explodeerde de bom op een parkeerplaats, buiten de Moskee van de Profeet in Medina.

Het is opmerkelijk dat Medina doelwit is. De stad geldt als de op één na heiligste in de islamitische wereld.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar het lijkt voor de hand te liggen dat IS erachter zit. "Zij hebben van tevoren opgeroepen om aanslagen te plegen tijdens de ramadan", zegt Van Hoorn. "Ze hebben duidelijk gezegd dat ze het wilden proberen. Ze willen zo steun van de bevolking bij hun strijd tegen de machthebbers. In de ogen van IS wordt Saudi-Arabië geregeerd door een corrupte familie, het huis van Saud."

Zorgwekkend

Eerder op de dag waren er ook aanslagen in de Saudische stad Qatif en bij het Amerikaanse consulaat in Jeddah. Bij die aanslagen wisten de daders niemand te doden. "Je kunt in alle drie gevallen spreken van een mislukte aanslag", zegt Van Hoorn. In Medina kwamen wel beveiligers om bij hun poging de dader te stoppen. "Dus ook daar mislukte de dader eigenlijk in z'n opzet, de beveiliging deugde."

Tegelijk noemt Van Hoorn het wel degelijk zorgwekkend wat er gebeurt. "Het zijn dan wel drie ogenschijnlijk mislukte aanslagen, maar het zijn wel drie aanslagen in Saudi-Arabië en op belangrijke plekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl