Nederlanders terug uit Tunesië

Nederlandse toeristen terug uit Tunesië»
Nederlandse toeristen terug uit Tunesië NOS

Op Schiphol zijn vannacht zo'n tweehonderd Nederlandse toeristen aangekomen die zijn geëvacueerd uit Tunesië. Vanwege de onrustige situatie in het land moesten zij hun vakanties inkorten.

"Het was ineens heftig allemaal", zegt een vrouw die onder haar jas nog is gekleed in vakantiekleding. "Ik was langs het strand geweest en toen lag er een envelop onder de deur door. Ik moest binnen een uur klaar zijn."

Dat ze haar vakantie heeft moeten inkorten, neemt ze op de koop toe. "Het is jammer, de vakantie is naar de knoppen, maar is wel begrijpelijk."

In Tunesië zaten zo'n 700 Nederlandse toeristen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt af naar het land af te reizen.

Grimmig

Een andere toerist zegt pas op de weg naar huis iets van de onlusten te hebben gemerkt. "Bij het hotel waren excursies afgelast, maar verder was er niks aan de hand op de plek waar wij zaten. Pas tijdens de busreis naar het vliegtuig zagen we wat. Dan snap je waarom je weggehaald wordt."

Een ander beschrijft wat er te zien was. "Het was er grimmig: winkels vernield, branden. Gevaarlijk. Ik ben blij dat ik ben weggegaan."

De toeristen kregen bij aankomst informatie over wat ze moeten doen om geld terug te vragen voor de gemiste vakantiedagen.

Beloftes

De onrust in Tunesië brak uit toen een fruitverkoper zichzelf in brand stak. De 26-jarige man zag geen andere uitweg toen zijn fruitstalletje door de politie werd gesloten omdat hij niet de juiste papieren had. De man had, ondanks dat hij was afgestudeerd, vanwege de hoge werkeloosheid geen passende baan kunnen vinden.

Gisteravond ging president Ben Ali met een toespraak op de Tunesische televisie voor het eerst in op de rellen die uitbraken. Hij beloofde dat hij na 24 jaar het land geleid te hebben niet verkiesbaar zou zijn voor de verkiezingen over drie jaar. Ook beval hij het leger geen geweld te gebruiken tegen demonstranten.

Ben Ali beloofde ook 300.000 extra banen te creëren, al wordt betwijfeld of hij die belofte zal kunnen waarmaken.

Raadselachtig

Volgens oud-journalist Charles Huijskens, die momenteel in Tunesië zit, reageerden mensen uitgelaten op de speech. "Mensen gingen in groten getale de straat op. Auto's toeterden, mensen zongen en ze riepen allemaal 'Leve Ben Ali.' Raadselachtig, hoe snel de stemming hier kan omslaan."

Hij meent dat Ben Ali met zijn speech misschien wel rust kan brengen. "Tot nu toe was hij onzichtbaar. Als de president werkelijk goed zijn best doet, kan hij de geest misschien weer in de fles krijgen."

Toch waren er vanmorgen weer zo'n 5000 mensen op de been in de hoofdstad Tunis om het afteden van Ben Ali te eisen.

Deel deze pagina

Video

  • video Nederlandse toeristen terug uit Tunesië Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders gisteren afgeraden naar Tunesië te gaan, tenzij het... echt noodzakelijk is. Toeristen zijn teruggehaald en kwamen vannacht aan op Schiphol.
  • video Tunesische president Ben Ali kondigt aftreden aan De Tunesische president heeft de opstandige bevolking beloofd dat hij opstapt. President Ben Ali is al meer... dan 20 jaar aan de macht, maar voorlopig blijft hij nog zitten, tot de verkiezingen in 2014.

Audio

  • Nederlandse Tunesiërs ongerust over ongeregeldheden Een demonstratie vandaag in Den Haag. Nederlandse Tunesiërs maken zich zorgen over de situatie in Tunesië. De handreiking van... president Ben Ali gisteravond lijkt daar niet veel aan te veranderen. Drie van hen volgen het nieuws uit het Noord-Afrikaanse land op de voet. De hele dag kijken ze naar de ongeregeldheden op tv en horen ze verhalen van vrienden en familieleden uit Tunesië.
  • Oud-journalist Huijskens is nog in Tunesië Om middernacht is een toestel met toeristen uit Tunesië geland. Oud-journalist Charles Huijskens is op dit moment in de Tunesische... stad Hammamet.
  • Nederlandse toeristen terug uit Tunesië Zo'n tweehonderd toeristen zijn hals over kop terug gekomen uit Tunesi:e. Vanwege de onlusten was het daar niet langer meer veilig... voor ze. Hun vliegtuig landde even na middernacht op Schiphol. Familie en vrienden stonden met hun neus tegen de ruit van de onvangsthal te wachten.

Video en Audio

Meer video en audio