Nederlandse atleten bereiden zich op Papendal voor op de EK atletiek
NOS Sport

'EK atletiek komen op een perfect moment voor Nederland'

Speerwerpen in de schaduw van het Rijksmuseum, de halve marathon lopen langs de Amstel en over de Albert Cuypstraat en vijf dagen topatletiek in het Olympisch Stadion. Van woensdag tot en met zondag is Amsterdam gastheer van de EK atletiek.

De ogen van Ellen van Langen, winnares van olympisch goud in 1992 en ambassadrice van de EK in Amsterdam, gaan vanzelf stralen. "Alle mooie dingen van Amsterdam kom je tegen als marathonloper. En op woensdag en donderdag zijn de kwalificaties van het speerwerpen en het discuswerpen op het gras van het Museumplein. Middenin de stad, dat is echt uniek."

Hoewel de meeste atleten hun vizier dit jaar vanzelfsprekend gericht hebben op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, kan de organisatie toch rekenen op een sterk deelnemersveld. Zonder een officiële Russische afvaardiging, maar mét de Russische klokkenluidster Joelia Stepanova.

"Er komen 1.474 deelnemers uit meer dan 50 landen. Dat is een record", legt Van Langen uit. "Daar zitten olympische en wereldkampioenen bij zoals polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie, verspringer Greg Rutherford en discuswerpster Sandra Perkovic. Dit deelnemersveld is sterker dan dat van vier jaar geleden in Helsinki."

Eind 2011 haalde de de Nederlandse atletiekunie (KNAU) het evenement binnen. Sindsdien is een unieke generatie topatleten in Nederland volwassen geworden. "Dit EK had echt niet op een beter moment kunnen komen. We hebben zo'n goede Nederlandse ploeg. Het kan bijna niet anders of we gaan het Wilhelmus horen in het Olympisch Stadion", zegt Van Langen.

Dafne Schippers en Sifan Hassan zijn de vaandeldragers van de Nederlandse afvaardiging, die maar liefst 55 atleten telt.

  • Pro Shots
    Blikvanger Dafne Schippers: "Op de 100 meter kan ik mijn start goed oefenen"
  • AFP
    Blikvanger Sifan Hassan: "Een EK in Amsterdam, dat wil ik gewoon winnen"
  • ANP
    Blikvanger Churandy Martina: "Ik ben de snelste van Europa, maar moet nog sneller"
  • EPA
    Blikvanger Nadine Broersen: "Eindelijk weer fit"
  • Pro Shots
    Blikvanger Rutger Smith: "Vier jaar geleden pakte ik brons. Dus, wie weet"

De NOS besteedt uitgebreid aandacht aan de 23ste editie van de EK atletiek. Van woensdag 6 juli tot en met zondag 10 juli is het evenement live te volgen op tv, radio en op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl