NOS Nieuws

Dodental aanslag Bagdad blijft oplopen

Het dodental van de aanslag van afgelopen weekend in Bagdad loopt op, al lopen de genoemde aantallen uiteen. Sommige persbureaus houden het op ruim 140 doden, maar de nieuwszender Al Jazeera en de autoriteiten spreken van meer dan 200 doden. Het is de bloedigste aanslag in een jaar tijd en een van de zwaarste van de afgelopen tien jaar.

In de Iraakse hoofdstad ontplofte gisteren rond middernacht in de wijk Karada een busje dat was volgeladen met explosieven. De ontploffing was vlak bij een groot winkelcentrum, waar veel mensen inkopen deden voor het einde van de ramadan.

De meeste slachtoffers vielen in een overdekte bazaar. Veel mensen verbrandden of stikten door de rook. Er zijn ook honderden mensen gewond geraakt.

Kort na de explosie ontplofte in een andere sjiitische wijk een tweede bom, die vijf mensen het leven kostte.

Bagdad, the day after

Fallujah

De verantwoordelijkheid is opgeëist door terreurgroep IS, die de afgelopen tijd juist was teruggedrongen door Irak en diens bondgenoten. De voorbije 1,5 jaar werden de steden Tikrit, Ramadi en Fallujah heroverd op IS.

IS werd ruim een week geleden verdreven uit Fallujah. Volgens de Iraakse regering werden veel aanslagen vanuit die stad georganiseerd.

Het aantal aanslagen in Bagdad nam af toen IS in 2014 grote delen van Noord- en West-Irak veroverde, maar de afgelopen tijd is de hoofdstad weer vaker doelwit. Vorige maand kwamen bij een serie aanslagen in een week tijd 150 mensen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl