Het winnende terras van vorig jaar: restaurant Van Speijk in Egmond aan Zee
NOS Nieuws

Soep zonder morsen: wat is het beste terras van Nederland?

Welk terras ziet er verzorgd uit, waar word ik snel geholpen door vriendelijk personeel en waar worden de consumpties netjes geserveerd? Vanmiddag publiceert vakblad Misset Horeca voor de achtste keer de Terras Top 100 met bovenaan 'het beste terras van Nederland'.

Dit jaar deden ruim 300 terrassen mee aan de verkiezing. Ze werden onder meer beoordeeld door mystery shoppers.

"Waar wij op letten? Heel veel aspecten", zegt jurylid Michael Simon. "Ziet het terras er schoon uit, is het gezellig met kaarsjes op tafel, is er netjes gedekt, word je begroet en snel, efficiënt geholpen? Wordt de koffie, of de soep, gebracht zonder dat er gemorst is? Maar waar het vooral om gaat: snelheid en vriendelijkheid."

Terras in Amsterdam: zo moet het dus niet

Ondernemer Arnoud Schimmel uit Egmond aan Zee mocht een jaar lang de titel 'het beste terras van Nederland' voeren. "Het levert veel aandacht op. Als je het goed doet, levert het uiteraard ook extra omzet op. Mensen zijn kritisch, dat wel. Zitten soms als het ware met een stopwatch op het terras om te kijken hoelang het duurt voordat de bediening komt. Maar goed, dat houdt ons scherp."

Nuttige prijs

Al met al vindt Schimmel het wel een nuttige vakprijs. "Ik vind zo'n verkiezing belangrijk. Elke ondernemer die een terras heeft, zou eraan mee moeten doen. Want veel restaurants kunnen nog wel wat leren als het om gastvrijheid gaat. Ik erger me nog regelmatig aan bijvoorbeeld personeel dat chagrijnig rondloopt. Obers die niet blij kijken, en niet gastvrij zijn. Die zien het nog steeds als werk. Maar werken in de horeca is een roeping. Je moet het gewoon hartstikke leuk vinden."

Andere kant opkijken

Wie gasten op een doorsnee terras vraagt naar wat zij belangrijk vinden, hoort vooral opmerkingen als 'vriendelijk' en 'opmerkzaam personeel'.

"Dat de sfeer goed is, en dat je niet een half uur moet wachten voordat de bestelling wordt opgenomen", zegt een terrasbezoeker. "Onlangs hebben we dat nog meegemaakt in Schoorl. Na 20 minuten kwam er eindelijk iemand naar buiten en die keek alleen maar de andere kant op. Zijn we gewoon maar weggegaan. Ja, dat was dus de eerste én laatste keer dat we daar zijn geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl