NOS Nieuws

Corporaties willen 14.600 woonplekken voor vluchtelingen

Woningcorporaties willen de komende drie jaar in totaal 14.600 woningen creëren voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Volgens branchevereniging Aedes worden er nieuwe huizen gebouwd en bestaande panden aangepast. Aedes zegt dat op grond van een enquête onder 134 woningcorporaties.

De nieuwe woonplekken moeten voor bijna de helft uit gezinswoningen bestaan. De rest zijn tijdelijke of mobiele woningen en woningen voor alleenstaanden.

Beperking van de huurprijs

Ongeveer een vijfde van de corporaties maakt gebruik van overheidssubsidie voor de huisvesting van vluchtelingen. Veel corporaties zien ervan af omdat ze voor een gesubsidieerde woning minder huur mogen vragen. Ook vragen ze geen subsidie omdat ze dan minstens vier vluchtelingen in een woning moeten zetten.

De corporaties zeggen dat ze de huisvesting van vluchtelingen als een belangrijke taak zien, maar dat het niet makkelijk is, onder meer omdat er te weinig sociale huurwoningen zijn. Ook bouwregelgeving en bestemmingsplannen staan het onderbrengen van vluchtelingen in de weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl