NOS NieuwsAangepast

Albert Heijn (83) overleden

In zijn huis in het Engelse Pudleston is Albert Heijn op 83-jarige leeftijd overleden, de kleinzoon van de oprichter van de supermarktketen Albert Heijn.

Heijn was van 1962 tot 1989 voorzitter van de raad van bestuur en maakte van AH een bloeiende winkelketen. Later werden de AH-winkels onderdeel van het ook door hem geleide Aholdconcern.

Hij was de broer van Gerrit Jan Heijn, die in 1987 werd ontvoerd en vermoord. De affaire hield Nederland maanden in zijn greep.

Onverpakt

Albert Heijn stond bekend als de vader van de Nederlandse supermarkt. In 1949 kwam hij in dienst bij het familiebedrijf, twee jaar later liet zijn vader hem helpen bij een proef met een zelfbedieningswinkel. Het concept kwam uit Amerika, waar consumenten al langer winkelden met mandje of karretje. Heijn bouwde dit idee langzaam maar zeker uit.

In die tijd lagen de meeste artikelen nog los in de winkel, zei Heijn. "Toen de eerste zelfbedieningswinkels begonnen moest alles worden verpakt, maar dat deden we in de winkel zelf. Ik heb heel wat balen suiker af staan wegen."

Ook de streepjescode op producten, die het afrekenen zou vereenvoudigen, was zijn initiatief. Later kreeg hij er van de Belgische koning de Orde van Leopold II voor. Ondanks alle onderscheidingen bleef hij zich aanduiden als kruidenier en bleef hij zuinig zegeltjes sparen.

Trotser lopen

In 1989 droeg hij zijn bestuursfunctie over, maar de groei van het Aholdconcern door overnames van buitenlandse winkelketens zinde hem niet.

In 2003 liet hij van zich horen toen bij Ahold een grote boekhoudfraude bij een Amerikaanse dochter van Ahold aan het licht kwam. Het aandeel Ahold verloor 60 procent. Heijn voelde zich "zwaar verneukt". Over de toenmalige topman Cees van der Hoeven zei Heijn: "Hij ging steeds trotser lopen. Als een haan met stront aan zijn poten".

Albert Heijn woonde al vele jaren in Engeland en was formeel niet meer bij Ahold betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl