De Britse oud-premier Tony Blair
NOS Nieuws

Tony Blair niet voor Strafhof voor oorlogsmisdaden

De Britse oud-premier Tony Blair wordt niet vervolgd voor oorlogsmisdaden voor zijn rol bij de invasie in Irak in 2003. Dat meldt het Internationaal Strafhof (ICC) aan de Britse krant The Telegraph. Het ICC is wel begonnen met een vooronderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden van individuele Britse militairen.

Aanstaande woensdag publiceert een Britse onderzoekscommissie de resultaten van een groot onderzoek naar de Britse rol bij de aanval op Irak. Dat onderzoek is ook voor het ICC belangrijk.

Het ICC onderzoekt of het in de toekomst mensen kan vervolgen voor "illegale invasies", maar laat weten dat dit nu nog niet mogelijk is. Wanneer het wel kan, zal het niet met terugwerkende kracht worden gedaan.

Tony Blair, die als premier was van Groot-Brittannië een van de drijvende krachten was achter de aanval op Irak, kan daarom ook in een later stadium niet worden vervolgd voor oorlogsmisdaden.

Onterecht

Vooruitlopend op het verslag van de Britse onderzoekscommissie zegt het ICC de resultaten mee te nemen in zijn eigen vooronderzoek naar oorlogsmisdaden door individuele Britse militairen.

Verschillende militairen die aan de invasie meededen, zijn het niet eens met het besluit van het ICC. Volgens hen is het onterecht dat de zij onderzocht worden, terwijl de eindverantwoordelijke Blair buiten schot blijft.

De zwaar onder vuur liggende Labourleider Jeremy Corbyn liet vorig jaar al weten Blair verantwoordelijk te willen houden voor de invasie. Blair erkende eerder dat er fouten zijn gemaakt rond de invasie in Irak.

Misleiding

Verwacht wordt dat het woensdag te verschijnen onderzoeksrapport de regering zal beschuldigen van misleiding, omdat de regering-Blair de invasie in Irak rechtvaardigde met het argument dat er massavernietigingswapens in Irak waren ontdekt. Later bleek dat deze wapens er niet waren.

Het rapport is het resultaat van een ruim zeven jaar durend onderzoek onder leiding van een adviseur van de Britse koningin, Sir John Chilcot. De publicatie van het rapport liet lang op zich wachten. De communicatie tussen de Amerikaanse oud-president Bush en de Britse oud-premier Blair over de invasie moest lange tijd geheim blijven. Ook moest iedereen die in het 2,3 miljoen woorden tellende verslag wordt genoemd op de hoogte worden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl