NOS NieuwsAangepast

Kamer keert zich tegen voorstel D66

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een wetswijziging van D66 "destructief" verklaren. Het gaat om een voorstel om de mogelijkheden tot samenwerking tussen openbare en bijzondere scholen te verruimen.

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs wil het mogelijk maken dat een bijzondere en een openbare school in een krimpgebied fuseren. De school zou dan zowel bijzonder als openbaar onderwijs moeten aanbieden. D66-Kamerlid Van der Ham wil dat alle scholen van die maatregel gebruik kunnen maken, ook als ze niet in een krimpgebied liggen.

Het voorstel van Van der Ham wordt dinsdag in stemming gebracht, maar in een debat werd al duidelijk dat een meerderheid tegen is, en zelfs nog een stap verder wil gaan.

Destructief

Als het voorstel inderdaad destructief wordt verklaard, betekent dit dat het niet in behandeling wordt genomen en dat is bijzonder in de parlementaire geschiedenis. Normaal gesproken gunnen partijen elkaar de ruimte om wijzigingen voor te stellen.

De Kamer kwam in verzet op initiatief van VVD-Kamerlid Elias. "Hier is sprake van een destructief amendement, dat dwars ingaat tegen de bedoeling en de strekking van de wet", zei Elias.

Volgens hem druist het D66-plan in tegen de grondwet. "Door de bijzondere wetshistorie waarin deze wetten alleen konden worden gemaakt door aanpassing van de grondwet zou je zelfs de stelling kunnen verdedigen dat het een ongrondwettig voorstel is dat u doet en ik neem dat zeer hoog op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl