Mark Zuckerberg
NOS Nieuws

Israëlische minister: Zuckerberg heeft bloed aan zijn handen

De Israëlische minister Gilad Erdan van Binnenlandse Veiligheid vindt dat Facebook een vrijplaats is voor terroristen. In een interview op de Israëlische televisie zei hij dat de sociale netwerksite niet genoeg doet om haatdragende en extremistische berichten tegen Israël te verwijderen.

Daarnaast saboteert Facebook volgens de minister politie-onderzoek, door niet in te gaan op dataverzoeken. "Wanneer de Israëlische politie Facebook benadert en het gaat over inwoners van de Westbank, dan wordt er niet meegewerkt." Dat komt volgens Erdan doordat Facebook dit gebied niet erkent als onderdeel van Israël.

Volgens de minister heeft Israël al meer dan zeventig "zeer opruiende en extremistische berichten" gemeld, maar werden er daarvan maar zo'n twintig verwijderd. Erdan vindt dat er mede daardoor "bloed van sommige slachtoffers aan oprichter Zuckerbergs handen kleeft".

Reactie Facebook

De minister refereerde daarmee aan de moord op een 13-jarig Israëlisch meisje. Ze werd vorige week op haar slaapkamer doodgestoken door een Palestijnse tiener. De jongen zou eerder op Facebook geweld tegen Israëliërs hebben verheerlijkt.

Facebook schrijft in een reactie dat het er alles aan doet om haatdragende en gewelddadige berichten te verwijderen. Berichten die de regels van de sociale netwerksite overtreden, worden verwijderd.

Er heerst in Israël al langer ontevredenheid over Facebook. In oktober vorig jaar sloten meer dan 20.000 Israëliërs zich aan bij een aanklacht van de mensenrechtenorganisatie Shurat Hadin. Volgens hen zijn ophitsende berichten van Palestijnen op Facebook een belangrijke oorzaak van het geweld tegen Israël.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl