De gevangenis in Vught
NOS Nieuws

Drugs en telefoons veelvuldig gevangenissen binnengesmokkeld

Drugs en mobiele telefoons komen in grote hoeveelheden de Nederlandse gevangenissen binnen. Dat blijkt uit documenten over gevonden smokkelwaar van 2012 tot nu die het persbureau ANP heeft opgevraagd.

Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen zijn gevangenissen niet verplicht vondsten te registreren, maar waar dat wel gebeurt blijken verboden spullen veelvuldig naar binnen te worden gesmokkeld.

In veel gevallen wordt de smokkelwaar al ontdekt bij het naar binnen brengen, maar regelmatig ook pas bij een inspectie van de cellen. Bezoekers nemen de spullen mee voor gevangenen en soms is ook het gevangenispersoneel erbij betrokken. Er zijn ook meldingen dat drugs en telefoons over de muur van de gevangenis worden gegooid.

Bolletjes en pillen

Alleen al bij de Penitentiaire Inrichting Vught en de pas gesloten Bijlmerbajes zijn de afgelopen jaren honderden vondsten gedaan. Het gaat daarbij vaak om kleine beetjes softdrugs, maar er worden ook harddrugs zoals heroïne en cocaïne gevonden.

Soms proberen de gevangenen grotere hoeveelheden drugs en verboden middelen binnen te smokkelen. Zo werd in Alphen aan den Rijn in 2014 een partij van 144 xtc-pillen ontdekt. In diezelfde gevangenis werd geprobeerd een jerrycan met inhoud om alcohol te stoken binnen te smokkelen. In 2012 werd bij een gevangene in Alkmaar bijna een halve kilo aan bolletjes cocaïne gevonden.

Instagram

Naast drugs worden ook veel telefoons gevonden. Vorig jaar bleken gedetineerden uit verschillende Nederlandse gevangenissen foto's en filmpjes te plaatsen op de Instagram-pagina 187gangsters. Via dat account laten gevangenen uit de hele wereld zien hoe zij leven.

  • facebook.com/187gangsters
    Een screenshot van een video van een 187Gangsters-Facebookaccount. Daarop wordt beweerd dat deze video in een Nederlandse gevangenis is opgenomen
  • 187gangsters
    Volgens 187gangsters een gedetineerde uit Frankrijk in zijn eigen bad

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tegen het ANP dat de gevangenissen er alles aan doen om smokkelwaar tegen te houden. "Gedetineerden zullen altijd blijven proberen goederen in te voeren, omdat er altijd vraag naar is. Het is een constant kat-en-muisspel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl