Een missverkiezing zonder bikini is nu ondenkbaar
NOS Nieuws

Twee stukjes stof die insloegen als een bom

Het is er absoluut nog geen weer voor: de bikini. En toch staan de twee stukjes stof deze week extra in de belangstelling, want het is zeventig jaar geleden dat de Franse ontwerper Réard het eerste tweedelige badpak presenteerde. De 'innovatie' in de badkleding was bij de introductie erg controversieel.

De bikini was lange tijd controversieel

5 Juli 1946 presenteerde Louis Réard in Parijs zijn ontwerp. Hij vernoemde zijn ontwerp naar het atol Bikini in de Grote Oceaan. Dat was ook de plek waar de Amerikanen atoombommen testten.

5 juli 1946 presenteerde de badpakkenontwerper Louis Réard in Parijs zijn ontwerp

Atoombommen werden beschouwd als een teken van de technologische vooruitgang na de Tweede Wereldoorlog. Réard wilde hetzelfde uitstralen: "Net als de bom is de bikini klein, maar die maakt ook een verwoestende indruk".

Er waren al eerder vrouwen die tweedelige badpakken droegen, maar die werden geen bikini genoemd. Er werd ook meer stof voor gebruikt dan voor het ontwerp van Réard. En de navel was nog bedekt. Het nieuwe badpak paste in een ringendoosje, pochte de ontwerper.

Controversieel

Gewone modellen weigerden de bikini te showen. Ze vonden het te bloot. Réard moest een naaktdanseres uit het casino in Parijs inhuren om de bikini aan de pers te tonen. Micheline Bernardini werd daarom de eerste vrouw die het nieuwe tweedelige badpak droeg.

Na de storm van publiciteit die opstak ontving Bernardini maar liefst 50.000 brieven van vooral mannelijke fans.

Micheline Bernardini in de eerste bikini met het doosje waar het in past

De wereld was verbijsterd en verontwaardigd. Het Vaticaan noemde de bikini immoreel. In landen als Spanje, Portugal en Italië werd de bikini op de stranden verboden.

En ook het conservatieve Amerika moest er lang niets weten. Hollywood werd onder druk gezet om de het tweedelige badpak niet te laten zien in films.

Missverkiezingen

De eerste jaren werden bikini’s nog nauwelijks gedragen. Ze waren zelfs verboden bij missverkiezingen omdat het aanstootgevend zou zijn.

Dat veranderde pas nadat filmsterren in het openbaar bikini's gingen dragen. Brigitte Bardot was een van de eerste op het strand van Cannes tijdens het Filmfestival in 1953.

Brigitte Bardot op het strand bij het filmfestival van Cannes in 1953

De hit Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini van Brian Hyland uit 1960 maakte de bikini onder tieners in de Verenigde Staten populair.

Maar de doorbraak in de VS kwam pas toen Bond-girl Ursula Andress als een Venus uit de zee oprees in de film Dr. No in 1962.

Ursula Andress baarde opzien in de eerste Bondfilm Dr. No

Andere sterren door wie de bikini internationaal doorbrak waren actrices en sekssymbolen Marilyn Monroe, Jayne Mansfield en Raquel Welch.

  • Getty Images
    Jayne Mansfield in een zwembad gevuld met onder meer flessen die bikini's aan hebben
  • Getty Images
    Er groeit bont op de bikini, schreef People Magazine toen de film One Million Years B.C. uitkwam met Raquel Welch
  • Getty Images
    En ook Marilyn Monroe leefde zich soms uit in haar bikini op het strand
  • Columbia Pictures / Hollandse Hoogte
    Ook in hedendaags films zijn vrouwen vaak in bikini te zien zoals in 'Charlie's Angels'

Zeventig jaar na de introductie kunnen weinig mensen zich nog iets voorstellen bij de ophef. Het tweedelige badpak is niet meer weg te denken van het strand en mondaine plaatsen als Monaco.

Vrouwen zonnen op het dak van een hotel in Monaco terwijl Formule 1-wagens langsrazen in 2015

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl