Macedonische militairen bouwen een hek aan de grens
NOS Nieuws

Griekse politie pakt vijf mensensmokkelaars op

De Griekse politie heeft vijf mensensmokkelaars opgepakt die van plan zouden zijn een grote groep Syrische vluchtelingen over de grens met Albanië te brengen. De vijf, een Griek, een Irakees en drie Syriërs, werden gearresteerd in de noordelijke stad Thessaloniki.

De politie greep in toen de smokkelaars 87 Syriërs, onder wie 46 kinderen, in een bus met Bulgaarse nummerplaten lieten stappen. Het precieze reisdoel van de bus is onduidelijk. De vluchtelingen vertelden de politie dat ze ieder 5000 dollar voor de reis moesten betalen.

Balkanroute

Tot afgelopen maart trokken honderdduizenden vluchtelingen van Griekenland via de Balkan naar West-Europa. Maar de Balkanlanden, en ook Oostenrijk, sloten stuk voor stuk hun grenzen voor de asielzoekers.

Sindsdien bloeit de mensensmokkel via de Balkan; dagelijks steken naar schatting honderden mensen de grenzen over, vooral Afghanen. Ze reizen meestal via Bulgarije naar het noorden; een kleine groep probeert via Albanië naar noordwest-Europa te komen.

Gisteren ontdekte de Macedonische politie 73 vluchtelingen in een vrachtwagen tijdens een routinecontrole bij de grens met Servië. De groep illegalen bestond voornamelijk uit vrouwen en kinderen, afkomstig uit onder meer Syrië, Afghanistan en Bangladesh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl