Stil protest in het Indiase Kolkota na het bloedbad in Bangladesh; een van slachtoffers kwam uit India
NOS Nieuws

Gijzeldrama Bangladesh: ze begonnen meteen te schieten

Vooral Italië en Japan zijn zwaar getroffen bij het gijzeldrama in Bangladesh. Negen van de slachtoffers van het bloedbad waren Italiaans, zeven kwamen uit Japan. Hun lichamen werden vanochtend gevonden nadat commandotroepen een einde hadden gemaakt aan de gijzeling in restaurant Holey Artisan in Dhaka. In totaal kwamen er 28 mensen om, onder wie zes daders.

De meeste Italiaanse slachtoffers werkten voor Italiaanse of internationale textielbedrijven en waren op zakenreis in Dhaka. Sommige Italianen werkten al langer in de hoofdstad, zoals de 33-jarige Simona Monti, het jongste Italiaanse slachtoffer. Zij was er kortgeleden achtergekomen dat ze in verwachting was en stond op het punt om terug te keren naar Italië.

De 47-jarige Christian Rossi, manager bij een textielbedrijf, zou afgelopen donderdag al zijn teruggevlogen naar Italië. Hij had zijn vertrek uitgesteld omdat hij nog enkele zakencontracten wilde afsluiten.

'Twee mensen begonnen in de lucht te schieten, daarna sloten ze het hek'

Achter een boom

Een ander slachtoffer was de vrouw van een Italiaanse zakenman, die in de tuin van het restaurant was toen de terroristen toesloegen. Volgens een vriend verborg hij zich de hele nacht achter een boom. 's Ochtends vond hij zijn vrouw, gedood met een machete. Mogelijk gaat het om Gian Galeazzo Boschetti, de enige Italiaanse gast in het restaurant die aan de terroristen wist te ontkomen. Hij belde vanuit de tuin de Italiaanse ambassade, die vervolgens de politie inschakelde.

Die kon de buitenlanders in het restaurant niet meer redden. De terroristen brachten hen tijdens de gijzeling met messen en machetes om het leven. Niet alle slachtoffers in het restaurant werden op die manier gedood. Maria Rivoli, 34, kwam om door een handgranaat die een van de terroristen in het restaurant had gegooid.

Enkele medewerkers van het restaurant overleefden het bloedbad. Diego Rossini was aan het werk in de keuken toen de gijzelnemers de Holey Artisan binnenvielen. "Ze begonnen meteen te schieten", vertelt hij.

"Ze schoten in de lucht, om angst te zaaien", vertelt een andere medewerker. Ze zag de gasten onder de tafels duiken. Zijzelf en enkele andere personeelsleden wisten te ontkomen naar het dak. Toen ze binnen explosies hoorden sprongen ze er vanaf.

De gijzeling eindigde 11 uur later. Onder de naam 'Operatie Thunderbolt' bestormden zo'n honderd commando's het restaurant. Een half uur lang was er geweervuur te horen. Om 08.30 uur was de hele operatie voorbij: zes terroristen kwamen om, een werd er aangehouden.

We zijn enorm verontwaardigd over deze onmenselijke, verachtelijke terreurdaad.

Premier Abe (Japan)

In Italië en Japan is met ontzetting gereageerd op de ontknoping van de gijzeling. "Geconfronteerd met de tragedie van de radicale islam, is Italië verenigd" zei de Italiaans premier Renzi. "We laten ons niet afschrikken door de waanzin van degenen die onze manier van leven willen vernietigen."

Het Italiaanse elftal speelt de kwartfinale van het EK vanavond met rouwbanden.

De zeven omgekomen Japanners waren van een Japanse hulporganisatie. De Japanse premier Abe benadrukte dat ze zich enorm hadden ingezet voor de ontwikkeling van Bangladesh. "We zijn enorm verontwaardigd over deze onmenselijke, verachtelijke terreurdaad, die vele levens heeft gekost."

Ook in buurland India is geschokt gereageerd. Een van de slachtoffers, de 18-jarige Tarushi Jain, kwam uit India. Ze studeerde in de Verenigde Staten. In de stad Kolkota werden bij een protest kaarsen aangestoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl