NOS Nieuws

Ook de natuur zucht onder hagelschade

"Kijk dit is struikheide, helemaal kapotgeslagen." Boswachter Janneke de Groot is voor het eerst sinds de zware hagelbuien in dit deel van de Strabrechtse Heide, ten zuiden van Eindhoven. Het stemt haar niet vrolijk.

"Er ligt hier een heideakker, waar boeren eeuwenlang het land bewerkten. De rogge is hier platgeslagen." Boswachters als Janneke hebben hun handen vol aan de schade aan de natuur. In hele stukken bos zijn bomen als luciferhoutjes geknakt. Een deel ter grootte van 3,5 hectare moet gerooid worden. Maar of dat snel kan, hangt af van de vraag of er nog broedvogels zitten. Want dan mag dat nog niet.

De dieren hebben het met de hagel ook zwaar te verduren gekregen. Broedvogels zoals de nachtzwaluw en de tapuit, maar ook rupsen, insecten en vlinders hebben het zwaar. "De heide is overstroomd op veel plaatsen. Vooral het gentiaanblauwtje heeft het daardoor erg moeilijk", vertelt boswachter De Groot. Dat komt omdat de plant waarop de vlinder haar eitjes afzet onder water staat.

Het gentiaanblauwtje

De schade is een flinke klap in een gebied waar de natuur de afgelopen honderd jaar al in het nauw zit, zegt De Groot. "Honderd jaar geleden was er in Noord-Brabant 40.000 hectare heide. Nu is daar nog maar 4000 hectare van over. En dan komt zo'n hagelstorm hard aan."

Het goede nieuws is dat de natuur ook ontzettend veerkrachtig is. De struikheide kan zich binnen vijf tot acht jaar helemaal herstellen. Maar dan moet de mens wel meewerken. Dat lukt niet overal, want de waarschuwingen, afzetlinten en pamfletten worden om de haverklap weggehaald door wandelaars. Ook daar kan een boswachter maar druk mee zijn.

Een tijdelijke afsluiting om de natuur te laten herstellen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl