De gevonden duizendpoot
NOS Nieuws

Unieke duizendpoot gevonden bij huwelijksreis

Een Britse wetenschapper heeft op zijn huwelijksreis een unieke duizendpoot ontdekt. Het is de eerste duizendpoot die ook in het water leeft. Alle tot nu toe bekende soorten houden alleen van droge plekken.

George Beccaloni vond het dier al in 2001, toen hij na zijn huwelijk met zijn vrouw Thailand bezocht. "We maakten een olifantentocht, maar omdat ik dat niet lekker vond zitten, stapte ik af. Toen zag ik vlakbij de duizendpoot wegschieten", zei hij tegen de BBC.

Waterfles

Tot Beccaloni's grote verrassing schoot het dier het water in en verstopte zich onder een rots. Omdat dat ongebruikelijk gedrag was voor een duizendpoot, probeerde hij het exemplaar te vangen. Het diertje liet zich echter niet makkelijk meenemen.

"Ik had alleen een stok en een waterfles tot mijn beschikking, maar uiteindelijk lukte het me. Ik moest wel opschieten, want toen ik hem op mijn stok had, kroop hij alweer richting mijn hand."

Giftig

Het dier was ongeveer 20 centimeter lang en groenbruin. Verder bleek de duizendpoot giftig, al zou een steek voor mensen niet dodelijk zijn.

Beccaloni observeerde het gedrag van het dier in een bak met water. De duizendpoot zwom meteen naar de bodem. Daarop besloot hij het dier mee te nemen naar Londen.

Dna

Destijds was een duizendpoot-expert er echter niet van overtuigd dat het om een aparte soort ging en dus verdween het dier in het depot. Recentelijk kwam een andere wetenschapper er door dna-onderzoek achter dat het wel een onbekende soort was was en dus werd de vondst alsnog gepresenteerd in het blad ZooKeys.

Overigens bezweert Beccaloni dat zijn vrouw de onderbreking van hun huwelijksreis niet erg vond. "Ze werkt zelf met spinachtigen, dus ze vond het net zo interessant als ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl