Politie in de wijk waar Abdeslam werd opgepakt
NOS Nieuws

'Abdeslam wilde zich overgeven'

Terreurverdachte Salah Abdeslam wilde zich kort na de aanslagen in Parijs overgeven. In een interview met de Belgische krant De Morgen zegt zijn advocaat dat hij in november al werd benaderd door iemand uit de omgeving van Abdeslam.

"Een paar dagen voor het weekend van de lockdown in Brussel werd er plots contact met ons kantoor gezocht", zegt Sven Mary in de krant. "Ik kreeg in mijn kantoor twee keer bezoek van iemand die zich uitgaf voor de neef van Salah Abdeslam."

Volgens Mary wilde de neef informatie inwinnen over hoe een overgave zou kunnen plaatsvinden. "Zijn neef vroeg hoe dat - hypothetisch - in zijn werk zou gaan."

Bang voor aanslag

Mary zegt dat hij terughoudend reageerde op het verzoek, omdat hij vreesde dat Abdeslam nog een aanslag wilde plegen. "Ik was niet van plan om Salah zelf ergens op te pikken en naar de politie te brengen. Die man was van plan geweest om zich op te blazen in een voetbalstadion in Parijs. Het was best mogelijk dat hij in een politiecommissariaat in Brussel hetzelfde wilde doen."

Het contact leidde tot niks toen de Belgische politie de klopjacht op Abdeslam intensiveerde. "Na die lockdown heb ik nooit meer iets van die mensen vernomen. Kreeg Abdeslam schrik, of waren zijn bemiddelaars zelf betrokken in de gerechtelijke onderzoeken? Ik weet het niet."

Broer uiteengespat

In het interview speculeert Mary ook over waarom Abdeslam ervan afzag om zichzelf op te blazen in Parijs. "Hij heeft zijn broer van dichtbij uit elkaar zien spatten. Dat moet een ongelooflijk traumatiserende ervaring zijn geweest. Volgens mij verklaart dat minstens gedeeltelijk waarom hij zich heeft teruggetrokken."

Abdeslam werd uiteindelijk op 18 maart in Molenbeek opgepakt. Hij is inmiddels door België uitgeleverd aan Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl