Bij een stembureau in Sydney wordt nog volop campagne gevoerd
NOS Nieuws

Verkiezingen in Australische outback best lastig

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

  • Robert Portier

    Correspondent in Australië

Morgen worden verkiezingen gehouden in Australië. De strijd gaat tussen de zittende conservatieve minister-president Malcolm Turnbull en zijn Labor-uitdager Bill Shorten. In de peilingen staan de partijen nek-aan-nek.

Stemmen in Australië is verplicht, maar het is niet altijd gemakkelijk om je stem uit te brengen. Neem Durack in het westen van Australië, een van de grootste kiesdistricten ter wereld. De 90.000 kiezers zijn verdeeld over een gebied dat 48 keer groter is dan Nederland.

  • AEC media image library
    Stemmen in de outback: sommige kiesdistricten zijn groter dan Duitsland en Frankrijk samen
  • Reuters
    Stemmen in de outback: het dorpje Enngonia in New South Wales
  • Reuters
    Inwoners stemmen bij een mobiel stembureau in een tent
  • Reuters
    Na een paar uur gaan de mobiele stembureaus door naar een volgende locatie

Om stemmers op afgelegen plekken te bereiken, worden mobiele stembureaus ingezet. De afgelopen twee weken reisden de teams met auto's, vliegtuigjes en helikopters langs Aboriginal-gemeenschappen, boerderijen en mijnen. Ze zetten hun stembussen een paar uur neer in een zaaltje, op een veranda, of onder een boom. Daarna reizen ze door naar de volgende locatie.

"Flexibiliteit is essentieel", zegt Bratt Hill, die de teams coördineert. Als het regent, worden de onverharde wegen en landingsbanen onbegaanbaar en kunnen de teams niet doorreizen. Soms moet een stembureau langer openblijven, omdat de auto waarmee stemmers uit een naburige gemeenschap onderweg zijn, pech heeft gekregen. Ook de uitgebreide Aboriginal-begrafenisrituelen gooien roet in het eten. Dan is het dorp verlaten als het team arriveert.

'Ruig terrein'

Labor-kandidate Carol Martin startte haar campagne al in december, ruim voor de verkiezingen officieel werden aangekondigd. Ze reist in een grote terreinwagen, met achterin meerdere reservebanden, vele liters water en slaapzakken voor het geval ze in de open lucht moet slapen. "Dit is ruig terrein", zegt ze. "Er zitten krokodillen in de rivieren en als ik niemand bij me heb dan moet ik er toch echt zelf in om de diepte te controleren."

Turnbull op campagne in Sydney

Economie voert de boventoon tijdens de verkiezingscampagnes. Die staat onder druk nu de mining boom voorbij is. De conservatieven denken dat de oplossing ligt in belastingverlaging voor bedrijven. Ze hopen dat die zullen leiden tot nieuwe investeringen en daarmee tot banen. Labor heeft de focus gelegd op onderwijs en gezondheidszorg.

Premier Turnbull kwam september vorig jaar aan de macht door de impopulaire en zeer conservatieve Tony Abbott af te zetten als partijleider. Die vervreemde kiezers van zich door vrijwel al zijn verkiezingsbeloften te verbreken. Ook de herinvoering van een ridderorde kwam hem op veel kritiek te staan. Abbott bevestigde daarmee het beeld dat hij geen idee had wat er leefde onder hedendaagse kiezers.

Labor-leider Bill Shorten in de haven van Sydney

Onder de gematigde Turnbull schoten de conservatieven aanvankelijk omhoog in de peilingen, maar Turnbull stelde veel supporters teleur door vast te houden aan standpunten van de rechterkant van zijn partij. Zo weigerde hij het klimaatbeleid aan te passen en worstelt hij met de invoering van een homohuwelijk.

Oppositieleider Bill Shorten voerde juist een onverwacht sterke campagne. Hij slaagde er in om rust in de partij te krijgen na de turbulente jaren onder Kevin Rudd en Julia Gillard. Hoewel de meeste mensen Turnbull geschikter achten voor de hoogste post, liggen de partijen vrijwel gelijk in de peilingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl