De salafisten hebben dit oude schoolgebouw in Rotterdam gekocht
NOS Nieuws

'Salafisme is geen springplank voor IS'

"Laten we nou in de strijd tegen radicalisering dit soort ontwikkelingen in de stad tegenhouden." Tanya Hoogwerff van Leefbaar Rotterdam is duidelijk: ze wil geen salafistencentrum in haar stad.

Vandaag werd bekend dat salafistische moslims in Rotterdam een lesinstituut willen opzetten en daarom een voormalig ROC-gebouw van 7000 vierkante meter hebben gekocht. Dat leidde ook tot verontruste reacties bij de landelijke politiek in Den Haag.

"De AIVD heeft gezegd dat het een kweekvijver kan zijn voor jihadisme", zegt gemeenteraadslid Hoogwerff. De inlichtingendienst formuleert het zelf wat voorzichtiger op zijn website. "Elementen uit het salafistische gedachtegoed kunnen een voedingsbodem vormen voor radicalisering in de richting van gewelddadig jihadisme."

Salafisme-expert Martijn de Koning is het niet eens met die beoordeling. "Het salafisme is conservatief en orthodox, maar dat is nog iets anders dan radicaal of extremistisch."

"Het wordt onterecht gezien als een springplank naar IS", zegt antropoloog De Koning. "De salafisten voeren oppositie tegen de Syriëgangers en tegen IS. Men heeft vanaf het begin opgeroepen om niet af te reizen." Sommige Syriëgangers komen volgens hem wel uit salafistische circuits, maar zijn daar al eerder vertrokken of zelfs uitgegooid.

De Koning: "Het is niet zo dat salafisme automatisch leidt tot jihadisme, terrorisme, IS, of wat dan ook. Salafisten zijn conservatief, daar kan je kritiek op hebben. Maar we moeten niet in de paniekstand schieten en denken dat onze veiligheid op het spel staat, want dat is gewoon niet waar."

Zorgen over salafisteninstituut in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl