Een huis in Leermens staat gestut door de aardbevingen als gevolg van de gasboringen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

55 onverkoopbare huizen opgekocht in Groningen

55 onverkoopbare huizen in het aardbevingsgebied van Groningen worden opgekocht. Dat gebeurt voor 95 procent van de taxatieprijs, schrijft RTV Noord.

De afgelopen twee maanden liep een proef waarbij mensen die hun huis niet verkocht krijgen zich konden aanmelden voor een opkoopregeling. Er waren 179 aanmeldingen. De Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders heeft nu de 55 meest geschikte woningen aangewezen.

Familieomstandigheden

Om te mogen meedoen aan de proef moet het huis meer dan een jaar te koop staan voor een reële prijs. Vervolgens is er gekeken naar familieomstandigheden, zoals scheidingen, financiële problemen of psychische problemen door aardbevingen. Ook mensen die buiten het gebied werk hebben gevonden of oudere mensen die naar een bejaardenhuis willen verhuizen kwamen in aanmerking voor de regeling.

Voor de proef met de opkoopregeling heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij tien miljoen euro beschikbaar gesteld. Om dat bedrag zo eerlijk mogelijk te verdelen, wordt twee derde gebruikt voor woningen die niet duurder zijn dan 200.000 euro.

Er wordt een speciaal bedrijf opgericht dat de opgekochte huizen gaat beheren. Wat er met de huizen gaat gebeuren is niet duidelijk. Dat zal per geval worden bekeken. Als de proef is afgerond, wordt gekeken of de regeling wordt voortgezet.

Advertentie via Ster.nl