NOS Nieuws

Rutte: Europees bureau een stukje leger

Rutte: we hebben veel bereikt

Premier Rutte vindt dat Nederland als EU-voorzitter veel heeft bereikt. Sinds vandaag is Nederland geen voorzitter meer en volgens Rutte zijn er veel concrete resultaten geboekt. "We hoeven al met al niet ontevreden te zijn."

Hij zei op zijn wekelijkse persconferentie dat Nederland geen ideologische discussies wilde, maar dat op een aantal onderdelen "het bureau een stukje leger" is. Hij bedoelde daarmee dat er knopen zijn doorgehakt over onderwerpen die al lang spelen.

Vluchtelingen

Rutte noemde als voorbeelden de afspraken over het verminderen van het aantal vluchtelingen, met als belangrijkste onderdeel de deal met Turkije. Ook wees hij op de Europese grenswacht, het akkoord over het uitwisselen van passagiersgegevens en op de afspraken om de interne markt te verbeteren en de aanpak van belastingfraude.

Op de vraag of al die dingen allemaal niet waren bereikt als Nederland geen voorzitter was geweest, antwoordde hij dat je dat niet kunt zeggen. "Maar aan ons werd gewaardeerd dat we heel besluitvaardig waren en dat we goed waren voorbereid".

Brexit

Rutte erkende dat het voorzitterschap ook werd gekenmerkt door de afwijzing van het verdrag met Oekraïne en de brexit. "Maar de Nederlandse invloed op de brexit was beperkt."

Ook in Brussel zijn waarderende opmerkingen te horen over het Nederlandse voorzitterschap en over het gezag van de ervaren Rutte. Deskundigen benadrukken overigens dat het voorzitterschap vooral dienend is: je kunt wel onderwerpen agenderen, maar bent in de uitvoering ook afhankelijk van anderen.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn kritisch. De SP vond het voorzitterschap geen succes. Volgens Kamerlid Van Bommel zijn er grote problemen in Europa, die niet zijn opgelost maar vooruitgeschoven. "Er is wel overeenstemming over het vluchtelingenbeleid, maar de afspraken over de opvang van worden niet nageleefd."

De SP vindt verder dat Nederland geen goede beurt heeft gemaakt door de uitkomst van het referendum over Oekraïne "niet na te leven".

Grenswacht

D66 spreekt van een wisselend beeld. Volgens Kamerlid Verhoeven verdient het kabinet een compliment voor de afspraken over de grenswacht en over "een meer transparante begroting".

D66 vindt het ook goed dat Nederland een actieve rol heeft gespeeld bij het akkoord over de vluchtelingen. Maar Verhoeven is kritisch over de deal met Turkije zelf.

Slowakije

Sinds vandaag is Slowakije EU-voorzitter. Slowakije heeft die functie nooit eerder bekleed. Zoals gebruikelijk werkt de voorzitter intensief samen met de voorganger en de opvolger. Minister Koenders heeft met zijn Slowaakse collega afgesproken dat Nederland Slowakije extra zal bijstaan.

Nederland heeft bijvoorbeeld wel een ambassade in Iran en Slowakije niet. Mocht zich iets voordoen in de betrekkingen met Iran, is de Nederlandse ambassadeur de aangewezen persoon om daar EU-vergaderingen over bijeen te roepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl