Michael Gove vlak voor zijn persconferentie
NOS Nieuws

Britse kandidaat-premier Gove: brexit pas in 2017

Michael Gove, een van de voormannen van de brexit-campagne en kandidaat voor het Britse premierschap, verwacht dat er pas in 2017 werk wordt gemaakt van de Britse uittreding uit de Europese Unie. "Dat gebeurt pas als wij er klaar voor zijn", zei hij.

De huidige minister van Justitie lichtte op een persconferentie toe waarom hij zich kandidaat heeft gesteld voor het premierschap. Gove zei dat hij wordt gedreven door overtuigingen en niet door ambities. "Ik voel een brandend verlangen om dit land te veranderen."

Officieel gaat de interne verkiezing bij de Conservatieven om het partijvoorzitterschap, maar de winnaar wordt vrijwel zeker de nieuwe premier. Als hij wordt gekozen, wil Gove de uittreding van Groot-Brittannië realiseren.

Maar daar is geen haast bij, benadrukte de Britse politicus. "We kunnen zelf bepalen wanneer we artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking willen stellen." Pas als dat gebeurt, kan Groot-Brittannië officieel de EU verlaten.

Broedermoord

Gove was in de campagne voor het brexit-referendum de rechterhand van Boris Johnson. De verwachting was dat die een gooi zou doen naar het premierschap. Maar gisteren zegde Gove ineens zijn vertrouwen in Johnson op. "Boris is niet geschikt als leider", zei hij. Die trok zich kort daarna terug als kandidaat.

Vandaag liet de minister weten dat hij er alles aan heeft gedaan om Johnson te laten slagen. Toen hij concludeerde dat die het leiderschap niet aankon, leek het hem het beste om zichzelf naar voren te schuiven, zei Gove. Die manoeuvre kwam hem op veel kritiek te staan. Britse media spraken van broedermoord.

Nu Johnson uit beeld is, is partijgenoot Theresa May de voornaamste concurrent van Gove. Zij is minister van Binnenlandse Zaken en kan op meer steun rekenen binnen de Conservatieve Partij. De BBC meldt dat verschillende ministers Gove hebben verzocht om zich terug te trekken, zodat May de partij kan leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl