Rechtbanktekening van de Jumbo-afperser
NOS Nieuws

Welke straffen werden er eerder in grote afpersingszaken gegeven?

De man van de bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo heeft vandaag 8 jaar celstraf gekregen. Is dit een opvallende uitspraak voor langdurige afpersing? Een overzicht van de grootste afpersingszaken van de afgelopen tien jaar:

2006 - Afpersing Campina en Unilever

Op 21 maart 2006 krijgt een man die onder meer Campina en Unilever probeerde af te persen een straf van 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man dreigde producten van zeven bedrijven te vergiftigen met bestrijdingsmiddelen als de bedrijven hem niet zouden betalen. De afperser werd gearresteerd voordat hij deze dreigementen uit kon voeren.

Zakenman Erik de Vlieger arriveert bij de rechtbank in Amsterdam.

2006 - Afpersing Erik de Vlieger en andere ondernemers

Itzhak M. werd op 6 december 2006 veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor de afpersing van zakenman Erik de Vlieger en drie andere ondernemers. M. zou ook achter de ontvoering van De Vlieger zitten. De Vlieger werd ontvoerd na een ruzie over panden in Amsterdam. Hij ontkende later dat hij ontvoerd was, maar betaalde M. vier miljoen gulden. In een televisieprogramma verklaarde De Vlieger doodsbang te zijn van M.

Verona van de Leur kreeg 72 dagen gevangenisstraf

2011 - Verona van de Leur perst koppel af

Voormalig topturnster Verona van de Leur kreeg een gevangenisstraf van 72 dagen voor het afpersen van een koppel. De turnster perste een man en een vrouw af die een buitenechtelijke relatie zouden hebben. De straf was gelijk aan haar tijd in voorarrest, dus ze hoefde niet opnieuw de gevangenis in.

Al een jaar worden John en Linda de Mol via brieven bedreigd

2015 - Afpersing John en Linda de Mol

De afperser van John en Linda de Mol kreeg 441 dagen gevangenisstraf. Omdat hij een deel al in voorarrest had uitgezeten, hoefde hij niet opnieuw de cel in. De 70-jarige Dirk M. uit Zeist mocht ook niet meer in de buurt van de familie Mol komen. M. stuurde vanaf oktober 2013 dreigbrieven naar John de Mol en eiste 5 miljoen euro. De rechtbank verklaarde hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar door zijn ernstige vorm van dementie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl