Coldplay tijdens een optreden in Amsterdam
NOS Nieuws

Artiesten klagen bij EU over vergoeding muziek op YouTube

Meer dan duizend artiesten vragen de Europese Commissie om hun auteursrechten op YouTube beter te beschermen. Ze vinden dat ze te weinig geld krijgen voor de muziek die fans op de videosite beluisteren, schrijven ze in een brief aan commissievoorzitter Juncker.

De brief van muziekorganisatie IMPALA is ondertekend door een brede groep artiesten en bands, van Paul McCartney tot Gwen Stefani en van Abba tot Coldplay.

Volgens de artiesten luisteren hun fans meer dan ooit naar muziek. "Consumenten hebben onbegrensde mogelijkheden om waar en wanneer ze maar willen naar hun favoriete muziek te luisteren. Maar er ontstaat een gat in de betaling omdat sites als YouTube op een oneerlijke manier aan de muziek verdienen", schrijven de artiesten.

YouTube ontkent dat het iets fout doet. De site kan nu al video's verwijderen als er muziek in te horen is, ook als de muziek op de achtergrond klinkt.

Eerder deze maand vroegen artiesten hier ook al aandacht voor bij de Amerikaanse overheid. Ook Nederlandse muzikanten vinden dat ze meer moeten verdienen aan hun muziek op YouTube. Onder meer Peter Koelewijn, John Ewbank en DI-RECT stuurden hierover in mei een brief aan Nederlandse Europarlementariërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl