NOS Nieuws

Vergoeding voor nabestaanden dood-door-schuld-misdrijf

Nabestaanden van slachtoffers van een dood-door-schuld-misdrijf komen vanaf vandaag in aanmerking voor een schadevergoeding van de overheid. Mensen die bijvoorbeeld hun partner verliezen omdat die is aangereden door een dronken automobilist, kunnen een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Dat fonds keerde eerder alleen uit aan nabestaanden en slachtoffers van geweldsmisdrijven. Een wetswijziging maakt het Schadefonds voor meer mensen beschikbaar.

Leed verzachten

Het fonds keert maximaal 5000 euro per nabestaande uit - een echtgenoot, ouder, kind, broer of zus. Dat bedrag is bedoeld om het leed van de nabestaande te verzachten. Ook eventuele financiële schade, zoals medische hulp, wordt hiermee vergoed. Mensen kunnen een extra vergoeding aanvragen als hun inkomen is verminderd, of om de kosten van de uitvaart vergoed te krijgen.

Ook nabestaanden van dood-door-schulddelicten van voor 1 juli kunnen aanspraak maken op het fonds. Tot tien jaar na het delict kunnen zij een aanvraag bij het fonds indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl