Premier Rutte en minister Hennis hadden op Veteranendag een ontmoeting met leden van Dutchbat III

Hennis: ik zei niets nieuws over Dutchbat in Srebrenica

Minister Hennis van Defensie zegt dat ze afgelopen zaterdag niets nieuws heeft gezegd over de missie van Dutchbat in Srebrenica in de jaren 90. "Ik heb mijn erkenning en waardering willen uitspreken. Die verdienen ze."

De minister verwijst naar het rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) uit 2002. Daarin stond ook al dat de opdracht onuitvoerbaar was. "Dus ik heb eigenlijk niks nieuws gezegd."

Hennis: wilde erkenning uitspreken over Dutchbat

Gisteren werd bekend dat twaalf Dutchbatters de Staat willen aanklagen. Minister Hennis zei zaterdag, op Veteranendag, dat hun opdracht in 1995 om de bevolking van de Bosnische enclave Srebrenica te beschermen "op voorhand onuitvoerbaar" was.

Advocaat Knoops zei dat Hennis met haar uitspraak "het juridisch speelveld heeft verbreed". Hij verwacht dat er nu meer claims komen van Dutchbatters. De minister wil daar niet op ingaan. "Ik zeg niks over lopende juridische zaken."

Blij met erkenning

Vanuit Dutchbat hoort Hennis dat het fijn is dat er nog een keer bevestigd is dat de militairen erkenning en waardering verdienen, zegt ze. Ze voegt daaraan toe dat ze niet van plan is om nieuwe individuele voorzieningen voor de veteranen in te stellen. "Er zijn vele voorzieningen, zeker voor de leden van Dutchbat. Daar maken zij ook volop gebruik van. Het staat een individu verder vrij om een aanvullende claim in te dienen. Daar kan ik me niet over uitlaten zolang de zaak onder de rechter is."

Het ministerie van Defensie benadrukte gisteren al dat Hennis niet de eerste is, die op deze manier over de missie spreekt. Toenmalig minister van Defensie Kamp zei in 2003 bij de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica dat de Dutchbatters "een onuitvoerbare opdracht" hadden.

Dit is wat Hennis zei over Dutchbat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl