Richard Krajicek wint Wimbledon 1996
NOS Sport

Dankzij Krajicek verdubbelde Steven zijn prijzengeld

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

Het is twintig jaar geleden dat Richard Krajicek Wimbledon won. De enige Nederlandse grandslamtitel ooit in het herenenkelspel. Met zijn zeven tegenstanders van toen blikken we deze Wimbledon-editie om de dag terug op 1996. Vandaag: de derde ronde tegen Brett Steven.

Ook al zal Richard Krajicek in een later stadium toernooifavorieten Michael Stich en Pete Sampras tegenkomen, zijn duel met Brett Steven blijkt de lastigste confrontatie voor hem te zijn.

Het leverde me 262.500 dollar op. Daarom heb ik altijd een zwak voor Richard gehad.

Brett Steven

Alleen van de Nieuw-Zeelander verliest Krajicek een set: 7-6 (5), 6-7 (5), 6-4, 6-2. "Ik serveerde voor de eerste set, maar zakte mentaal weg. Dat duurde tot en met de tweede set", herinnert de Nederlander zich nog in het NOS-programma Sport in Beeld: Oranje Paars uit 1999.

"Aan het begin van de derde set dacht ik al aan mijn vakantie. En dat ik die met een goed gevoel wilde beginnen ondanks mijn aanstaande nederlaag. Dus muil houden, zei ik tegen mezelf. Gewoon gaan. Ik heb niet meer achterom gekeken. Dat was echt een keerpunt."

Ook Steven valt de kwetsbaarheid van Krajicek op. Groot is dan ook zijn verbazing als de Nederlander een week later Wimbledon-kampioen is. "Met verbazing heb ik zijn volgende rondes gezien. Hij was weergaloos. Ik was uiteindelijk de enige die een set van 'm won."

Twintig jaar na dato baalt de Nieuw-Zeelander nog steeds van zijn nederlaag. "Ik had altijd het gevoel dat ik op Wimbledon met wat geluk de halve finales kon halen. Ik had die week ook van Greg Rusedski gewonnen. Ik was dus wel teleurgesteld ja, na mijn nederlaag."

Dat hij uiteindelijk verliest van de latere toernooiwinnaar verzacht de pijn bij de huidige directeur van een gezondheidsadviesbureau in Auckland. "Ik kreeg nog kansen in de derde set, maar in de vierde was hij echt goed. Ik gunde Richard het succes echt. Dat hadden meer jongens in de kleedkamer."

Brett Steven in 1998

Dat Steven een zwak heeft voor Krajicek heeft ook een andere reden. "In 1993 haalde ik bij de Australian Open de kwartfinales. In mijn eerste grandslamtoernooi. Aan het einde van het jaar viel ik echter net buiten de Grand Slam Cup in München, maar omdat Richard zich op het laatste moment terugtrok, mocht ik toch meedoen aan het eindejaarstoernooi."

Steven gaat verder: "Ik had toen weinig geld als jonge speler, maar ik verdubbelde daar mijn prijzengeld van het hele jaar, omdat ik de tweede ronde haalde. Het leverde me 262.500 dollar op. Daarom heb ik altijd een zwak voor Richard gehad, haha."

In de vierde ronde wacht Michael Stich op Krajicek. En ook de Duitser heeft een zwak voor hem, maar daarover maandag meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl