WADA: tot 1 oktober mag meldonium in urine zitten
Tot 1 oktober 2016 kunnen sporen van meldonium in de urinemonsters van sporters gevonden worden, zonder dat de betreffende sporters daarvoor direct geschorst worden vanwege dopinggebruik. Dat stelt het wereldantidopingagentschap WADA in een schrijven aan de nationale dopingautoriteiten.
De mededeling van het WADA betekent een nieuwe wending in het dossier over meldonium dat sinds begin dit jaar de gemoederen in de sportwereld danig bezighoudt. Meldonium werd met ingang van 1 januari van dit jaar door het WADA op de lijst van verboden middelen geplaatst, hetgeen in de eerste weken van het jaar leidde tot een lange reeks van betrapte atleten.
Enkele maanden terug te vinden
De Russische tennisster Maria Sjarapova, de Russische schaatser Pavel Koelizjnikov en de Russische shorttracker Semen Elistratov zijn de bekendste betrapte atleten. In totaal werden meer dan honderdveertig sporters schuldig bevonden aan het gebruik van meldonium.
Na die reeks onthullingen ontstond discussie over de vraag hoelang na inname meldonium vindbaar blijft in de urine. Tal van sporters die na 1 januari betrapt werden, beweerden dat zij al ruim voor 1 januari gestopt waren met het gebruik van het middel. Vervolgens kwam de fabrikant van meldonium, het Letse bedrijf Grindeks, met de mededeling dat meldonium enkele maanden na gebruik nog in het lichaam terug te vinden kan zijn.
Tot 1 oktober: 1 microgram
In een eerste reactie daarop besloot het WADA in april de regelgeving ten aanzien van meldonium tijdelijk te versoepelen. Sporters die bij dopingtesten voor 1 maart niet hoger kwamen dan 1 microgram meldonium per milliliter werden vrijgepleit. Voorts kondigde het wereldantidopingagentschap aan nader wetenschappelijk onderzoek te zullen laten verrichten. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek heeft het WADA de criteria nu nogmaals bijgesteld.
Sporters die bij testen uitgevoerd voor 1 maart 2016 niet hoger komen dan 5 microgram per milliliter kunnen vrijgepleit worden. Voor controles die tussen 1 maart en 1 oktober van dit jaar uitgevoerd zijn of nog zullen worden, is een marge van 1 microgram toegestaan. Het WADA stelt met nadruk dat vrijspraak alleen mogelijk is als er geen andere indicaties van dopinggebruik zijn.
Met ingang van 1 oktober 2016 mag meldonium in het geheel niet meer traceerbaar zijn.