Rellen in Coro, Venezuela. De reden: geen water uit de kraan.
NOS Nieuws

Steeds meer Venezolanen gaan weg om niet meer terug te komen

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Als alles goed gaat vertrekken de boten zondagnacht uit Vela di Coro, Venezuela, naar Curaçao. Dat gebeurt iedere zondag. Volgeladen met allerlei handel; veel groente en fruit. Jeffrey Loiaza (33) is een van de mannen die de oversteek regelmatig maakt. Hij woont al z’n hele leven aan de kust van de provincie Falcon. Wie vanaf daar richting zee kijkt, kan het beloofde land zien liggen.

Werk is er niet in Vela di Coro. Maar het kustplaatsje heeft wel iets wat andere plaatsen in Venezuela niet hebben: een levendige handelsroute met Curaçao. “Op tien uur varen ligt dat eiland van werk, dollars en guldens", zegt Jeffrey. Hij komt er vier tot vijf keer per jaar.

Wie de fruitbarkjes in Willemstad ziet liggen langs de kade, kan zich moeilijk voorstellen dat er aan de overkant geen fatsoenlijk groente en fruit te krijgen is.

“Het beste komt op de boten terecht. Dat is eigenlijk illegaal. Van Maduro mogen we niets exporteren, maar de douane knijpt voor een paar dollars de ogen dicht. In Curaçao krijg je valuta en je maakt meer winst.”

'Even dacht ik dat ik rijk was'

Een poging om mee te varen met een fruitbark naar Willemstad blijkt een onmogelijke opgave. Alles was geregeld. Een boot om weg te varen en toestemming van de havenmeester om op te stappen. Officiële papieren van de autoriteiten met stempels en al. Maar de Nationale Garde van president Maduro is de baas en die wil geen potterkijkers in de haven.

Wie wel meekunnen, zijn Venezolanen die willen betalen. 150 dollar voor een oversteek. Zij stappen in Willemstad uit en verdwijnen in de straten van de stad. Wie geen geld heeft probeert met een kleine boot te gaan. “Het zijn er steeds meer”, zegt Jeffrey.

Rellen in de stad Coro

Afgelopen week waren er rellen in Coro. Volgens Blanca de Lima is dat voor het eerst. Ze kende dat alleen van Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Maar toen er afgelopen maandag geen water uit de kraan kwam, ging het mis.

Op belofte van het stadsbestuur zou elke maandag tussen 8 en 12 water door de leidingen van de stad stromen. Toen de belofte werd gebroken. gingen mensen de straat op en staken ze uit protest auto’s in brand.

Blanca is sociaal antropoloog en doet onderzoek naar migratie in Venezuela. “Er is sprake van een Venezolaanse diaspora. Vier procent van de bevolking is onderweg. Colombia, Chili, Mexico, zelfs Miami. Dat begon al onder Hugo Chavez. Toen vertrokken de rijken van het land. Maar nu gaat ook de middenklasse weg.”

Overvallers plunderen ijskast

Die persoonlijke veiligheid is wat iedereen bang maakt. “Ik kan mij een watertank veroorloven en heb er ook een. Maar het bezit van water is een veiligheidsrisico.

Blanca is vorige maand overvallen. De gewapende overvallers drongen haar huis binnen. Niet om de televisie te stelen, maar om de ijskast leeg te halen. “En straks komen ze voor mijn water.”

De antropoloog verwacht dat de problemen in Venezuela grote gevolgen kunnen hebben voor de nabijgelegen eilanden: “Als hier de bom barst, welk punt is het meest dichtbij voor de mensen van deze provincie? Twee eilanden, meneer, Curaçao en Aruba!“

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl