Politiecontroles bij de luchthaven van Kopenhagen
NOS Nieuws

Deense politie pakt asielzoekers geld af

De Deense politie heeft ruim 16.000 euro in beslag genomen van vijf Iraanse asielzoekers die via de luchthaven van Kopenhagen het land wilden binnenkomen. Daarmee is voor het eerst een controversiële wet in praktijk gebracht die vijf maanden geleden werd aangenomen.

In januari stemde het Deense parlement in met de wet die het mogelijk maakt dat geld en waardevolle goederen van asielzoekers worden afgenomen. Op die manier wil de Deense politiek de asielopvang betaalbaar houden.

Afschrikmiddel

Asielzoekers mogen slechts 1300 euro houden. Die grens wordt aangehouden omdat dit ook het maximumbedrag zou zijn dat mensen met een bijstandsuitkering mogen houden. Waardevolle goederen die geen persoonlijke, sentimentele waarde vertegenwoordigen vallen eveneens onder de regeling.

Het geld en de goederen, vaak juwelen, worden gezien als bijdrage aan de kosten voor huisvesting en levensonderhoud van de asielzoekers. Volgens tegenstanders is de wet vooral bedoeld als afschrikmiddel zodat minder mensen asiel aanvragen in Denemarken.

De twee mannen en drie vrouwen uit Iran van wie het geld werd afgenomen, kwamen dinsdag aan in Kopenhagen. Zij bleken valse paspoorten bij zich te dragen en vroegen onmiddellijk na aankomst asiel aan. Het vijftal is door de politie aangehouden.

Een demonstratie tegen strengere asielregels die vorig jaar in Denemarken werd gehouden

Toen de Deense plannen vorig jaar werden bekendgemaakt, stak een storm van protest op. Er werden demonstraties gehouden en oppositieleden vergeleken het wetsvoorstel met de nazi-praktijken uit de Tweede Wereldoorlog. Later bleek dat de Deense maatregel ook elders wordt toegepast, onder meer in enkele Duitse deelstaten.

In Nederland worden bezittingen alleen in beslag genomen als duidelijk is dat zij via criminele activiteiten zijn verkregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl