Een vestiging van Mitra in Purmerend
NOS NieuwsAangepast

Moederbedrijf Mitra-slijterijen failliet

De 24 winkels van Mitra-slijterijen die eigendom zijn van het moederbedrijf zijn per direct gesloten. Ook het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Doesburg zijn dicht. Vanmiddag heeft de rechter het faillissement uitgesproken op verzoek van de directie van het bedrijf. 144 medewerkers staan op straat.

Naast de eigen winkels heeft Mitra ook 144 winkels in franchise gegeven aan zelfstandige ondernemers. Die vallen buiten het faillissement en blijven open. "Die winkels worden beleverd door andere leveranciers dan de 24 winkels die vandaag gesloten zijn" vertelt curator Coen Houtman.

Hij heeft vandaag de franchisenemers en het personeel van de failliete boedel toegesproken. Er hebben zich al gegadigden gemeld voor overname van de winkelformule. Er worden nog geen overnamegesprekken gevoerd. "Daarvoor is nu nog te vroeg, het faillissement is aan het eind van de middag uitgesproken."

lastige markt

Twee jaar geleden reorganiseerde het drankenbedrijf al fors. Toen werden winkeliers die onder het moederbedrijf vielen voor de keus gesteld de winkel als franchise-onderneming door te starten of de zaak te sluiten. Veel ondernemers kozen voor voortzetting als franchiser. De financiële problemen werden destijds veroorzaakt door terugvallende verkopen van binnenlands gedestilleerd en concurrentie van supermarkten en internetverkoop.

Mitra is na Gall & Gall de tweede drankenketen van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl