NOS Nieuws

Brussel onderzoekt machtsmisbruik op Belgische biermarkt

De Europese Commissie gaat onderzoeken of de machtige brouwerijketen AB InBev de Belgische biermarkt heeft gemanipuleerd. Mogelijk heeft het Belgische concern zijn machtspositie misbruikt om de invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te boycotten.

Dat is volgens Brussel in strijd met de regels voor mededinging en het dupeert de consument.

AB InBev kan de invoer van het goedkopere bier naar België bijvoorbeeld frustreren door de verpakking van bierflesjes en -blikjes te veranderen, of door niet-Belgische winkeliers geen toegang te geven tot kortingen.

Interne markt

EU-commissaris Vestager vindt de sterke positie van AB InBev, dat onder meer Stella Artois, Budweiser en Corona op de markt brengt, op zich geen probleem, zolang de interne markt maar niet wordt verstoord.

InBev botste ook al in 2007 met de Europees Commissaris voor Mededinging, vanwege verboden prijsafspraken met andere brouwers om de Nederlandse markt te herverdelen.

Eerder vandaag werd bekend dat Zuid-Afrika voorwaardelijk instemt met de overname van SABMiller door AB InBev. Met deze megadeal is 100 miljard euro gemoeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl