Dominique Snip
NOS Nieuws

Keti Koti in 7 fotoportretten: vrijheid laat je zien

Keti Koti (‘verbroken ketenen’) is het jaarlijkse festival op 1 juli waarmee het einde van de Nederlandse slavernij wordt gevierd. De NOS heeft zes vrouwen en een man geportretteerd in de kleding die zij op die dag dragen. Wat betekent de viering voor hen? En welke rol speelt het slavernijverleden in hun leven en werk?

Bekijk de portretten met geluid aan.

Morgen, op 1 juli, is het precies 153 jaar geleden dat er een einde kwam aan de tijd dat West-Afrikanen als slaaf moesten werken in de Nederlandse koloniën Suriname en de Antillen.

De deelnemers aan de portretserie laten zien dat ze trots zijn op hun Afrikaanse roots. Tijdens Keti Koti trekken ze feestelijke kleding aan, maar ook in het dagelijks leven dragen ze graag iets dat hun band met Afrika uitdrukt.

"Sinds twee jaar draag ik ook buiten de deur regelmatig een Afrikaanse doek om mijn hoofd", zegt lifestylejournalist Janice Deul. "We leven in uitdagende tijden. Het hele zwartepieten-verhaal en het vluchtelingenvraagstuk, dat haalt het lelijke naar boven bij veel mensen. Dat zie je in hoe ze communiceren via social media. Mede daardoor is er bij mij een soort zwart zelfbewustzijn aangewakkerd."

Gedeeld verleden

De vrouwen betreuren het dat er in Nederland weinig aandacht is voor het slavernijverleden en het Keti Koti Festival. "De slavernij is een gedeeld verleden. Daarom moet het niet alleen een herdenking zijn van Surinamers en Antillianen", zegt Dominique Snip.

"Op scholen moet het slavernijverleden meer aandacht krijgen. Dan begrijpen kinderen de geschiedenis beter en dat helpt tegen discriminatie en racisme. Er is nu zo veel onwetendheid."

Kroeshaar

De deelnemers willen ieder vanuit hun eigen culturele identiteit een positieve bijdrage leveren aan diversiteit in de maatschappij. Danitzah Jacobs presenteert met haar cateringbedrijf exotische gerechten uit diverse culturen, Janice Deul zet zich in om het ‘witte’ modebeeld te veranderen en Nyanga Weber blogt over haar Afrikaanse roots.

‘Haar’ is een thema dat bij alle zes vrouwen naar voren komt. "Zoiets simpels als je haar is voor ons heel belangrijk", vertelt Danitzah. "Als jong meisje leer je dat het normaal is om je haar zo glad mogelijk te maken, omdat het je maatschappelijke positie verbetert. Maar gelukkig zie je dat steeds meer vrouwen kiezen voor hun natuurlijke kroeshaar."

Dominique Snip heeft de Kroeshaaracademie opgericht, waarmee ze wil laten zien dat vrouwen en mannen trots mogen zijn op hun kroeshaar. Een hoofddoek draagt ze zelf niet. Nooit. "Mijn haar is mijn handelsmerk", zegt ze lachend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl