Ontslagbrief
NOS Nieuws

Rechter houdt ontslag vaker tegen

Ontslagaanvragen van werkgevers stranden sinds de nieuwe Wet Werk en Zekerheid steeds vaker bij de rechter. In gemiddeld vier op de tien zaken wordt een verzoek om ontslag afgewezen. Vóór de nieuwe wet was dat in één op de tien zaken het geval.

Dat zeggen de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA) die de rechterlijke uitspraken van het afgelopen half jaar analyseerden.

De Wet Werk en Zekerheid was onder meer bedoeld om het makkelijker te maken werknemers te ontslaan. Volgens juristen is vast werk door de wet nog vaster geworden.

Optelsom

Het is voor werkgevers lastiger geworden om een ontslagaanvraag stevig te onderbouwen. Voor de wet kon er een optelsom worden gemaakt van verschillende gronden waarop het ontslag was gebaseerd. Nu mogen werkgevers nog maar op één grond een aanvraag indienen.

Volgens werkgevers is het bijna onmogelijk om daarvoor genoeg documentatie als bewijs aan te leveren. "Het is een stuk moeilijker om disfunctioneren van een werknemer te bewijzen", zegt Max Keulaerds, arbeidsrechtadvocaat en degene die meeschreef aan de analyse.

Het is niet de eerste keer dat juristen zich negatief uitlaten over de wet. In december bleek uit een enquête dat de meeste juristen vinden dat de wet slecht werkt. Ze vinden onder meer dat er te weinig mensen doorstromen naar een vaste baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl