File op de A1
NOS Nieuws

Tien procent meer files dit jaar

Nederlanders staan langer in de file. Het aantal opstoppingen nam, volgens de ANWB, in de eerste helft van dit jaar met tien procent toe in vergelijking met dezelfde periode in 2015. De files nemen toe omdat het beter gaat met de economie.

Het gaat om een "flinke stijging", zegt Wijnand Zwaan van de ANWB. "Zeker als je bedenkt dat er toch veel asfalt is bijgekomen. Het lijkt erop dat het effect daarvan is uitgewerkt."

Vooral weggebruikers in de regio Amsterdam hadden meer last van files. Op de A4 tussen Den Haag en Amsterdam was het een stuk drukker. In regio Rotterdam reed het juist beter door vanwege de opening van de A4 tussen Delft en Schiedam en de verbreding van de A15.

Overdag meer files

Tijdens de ochtendspits is de verkeersdrukte toegenomen met zo'n vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Tijdens de avondspits zijn de files met twaalf procent toegenomen. De sterkste stijging is overdag, op dat moment is de drukte met twintig procent gestegen. Volgens de ANWB komt dat doordat mensen meer gespreid zijn gaan werken.

File top-5 eerste halfjaar 2016

1A4 Den Haag -> AmsterdamZoeterwoude
2 A1 Amsterdam -> AmersfoortKnp. Eemnes - Eembrugge
3 A27 Utrecht -> BredaNoordeloos
4A20 Rotterdam -> GoudaKnp. Terbregseplein - Moordrecht
5A58 Tilburg -> EindhovenMoergestel - Oirschot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl