De Rotterdamse haven
NOS Nieuws

'Havens niet goed beschermd tegen criminelen'

Nederlandse havens moeten zich beter wapenen tegen georganiseerde misdaad. Dat zegt burgemeester Jac Klijs van Moerdijk. Vanmiddag lanceert Moerdijk een actieplan om de haven in de gemeente beter te beveiligen. Het is de bedoeling dat ook andere zeehavens in Nederland maatregelen treffen.

Volgens Klijs moeten de verschillende haven- en opsporingsdiensten beter samenwerken om zware criminaliteit op te sporen. "Het gaat er om dat je goede informatie verzamelt en met elkaar deelt. Wie rijdt er rond in een bepaalde auto in het havengebied? Wie zit er achter een bedrijf dat zich daar vestigt? Ik merk dat partijen nu vooral met zichzelf bezig zijn in plaats van samen te werken."

Criminelen hebben daar volgens hem profijt van. "Die zoeken de zwakste plek in de keten van zeehavens, waar ze het makkelijkst hun gang kunnen gaan."

Cocaïne

Grote havens als Rotterdam en Antwerpen zijn bekende knooppunten in de doorvoer van cocaïne. De politie neemt er regelmatig grote partijen drugs in beslag, al is dat uiteindelijk maar een fractie van wat daadwerkelijk het land binnen komt.

Ook in kleinere zeehavens als Vlissingen, Terneuzen en Moerdijk worden drugs onderschept. "Het beangstigt mij dat we niet precies weten hoe groot de omvang van georganiseerde misdaad is in deze havens", zegt burgemeester Klijs van Moerdijk. "Maar Brabant kent veel drugstransporten en -productie, dus ik maak me geen illusies."

In Zeeland worden soms kleine boten gespot, die drugs ophalen die op de Noordzee zijn gedumpt. In januari vond de politie nog 1200 kilo cocaïne op een gestrande vissersboot in Cadzand.

Vrij spel

Verschillende burgemeesters uit Zeeland waarschuwden eerder dit jaar voor de grote hoeveelheden drugs die via hun havens Nederland binnen komen. In NRC zei de burgemeester van Goes dat criminelen bijna vrij spel hebben omdat de politie minder controleert op het water.

Het Openbaar Ministerie in Zeeland en West-Brabant heeft sinds kort een officier van justitie vrijgemaakt die zich bezig houdt met misdaad in de havens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl