Michael van Praag in Studio France
NOS Voetbal

Van Praag: Infantino is vanaf dag één tegengewerkt

Gianni Infantino was heel helder toen hij in februari verkozen was tot voorzitter van de wereldvoetbalbond als opvolger van de verguisde Sepp Blatter. "We zullen het imago en de goede naam van de FIFA herstellen." Maar inmiddels is de Zwitser zelf in opspraak gekomen wegens vermeend machtsmisbruik en belangenverstrengeling.

Michael van Praag, voorzitter van de KNVB en kandidaat om die functie ook bij de UEFA te gaan bekleden, staat echter nog altijd vierkant achter de nieuwe man. "Gianni Infantino is preses geworden omdat we willen dat de FIFA hervormd wordt", ze hij woensdag in Studio France. "Maar ik kan vertellen, want ik heb hem een paar keer gebeld, dat hij vanaf dag één is tegengewerkt."

Statuten

Daar staat echter tegenover dat Infantino zich uiterst verbolgen toonde over het geboden salaris van 'slechts' 1,7 miljoen euro, dat hij - volgens een uitgelekte email - een bandopname over die discussie wilde laten vernietigen en dat hij de statuten liet aanpassen waardoor hij de mensen die hem controleren kan ontslaan.

Van Praag: Infantino is vanaf dag één tegengewerkt

En woensdag meldde de Frankfurter Allgemeine dat de ethische commissie van de FIFA een vooronderzoek is gestart naar Infantino wegens belangenverstrengeling. "Nou, dat lees ik in de krant, ja, maar dat is nog niet door de FIFA bevestigd", aldus Van Praag die de Zwitser bij diens aanstelling 'brandschoon' noemde.

Impopulaire maatregelen

"Deze man moet nu eenmaal impopulaire maatregelen nemen om de FIFA schoon te krijgen. Dat is duidelijk. Er zijn mensen binnen de FIFA die dat niet prettig vinden en die beginnen met de media te praten en dingen uit te lekken. En dat is precies de reden waarom er hervormd moet worden. Er zullen mensen weg moeten."

Persoonlijk zou Van Praag niet geklaagd hebben over het salaris, maar wellicht zou hij wel ook die statutenwijziging hebben willen doorvoeren. "Bovendien, het congres heeft het goedgekeurd. Al ging dat destijds niet helemaal zoals ik dat gedaan zou hebben. Dat moet ik toegeven." Het agendapunt was niet aangekondigd, werd maar summier toegelicht en de vergadering moest binnen een minuut beslissen.

Dat de Amsterdammer straks, mocht hij op 14 september gekozen worden tot voorzitter van de Europese voetbalbond, de kans loopt dat hij ook zo onder vuur komt te liggen, gelooft Van Praag niet. "Nee, hoor, dit soort dingen hebben wij bij de UEFA niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl