NOS Nieuws

Premier: aanslagplegers Istanbul beschoten beveiligers

De Turkse premier Yildirim heeft meer details bekendgemaakt over de aanslag van gisteravond op het vliegveld in Istanbul. De aanslagplegers kwamen volgens hem aanvankelijk niet langs de beveiliging buiten het gebouw, maar wisten met geweld binnen te dringen.

De drie mannen kwamen niet langs de scanners bij de terminals. Daarop haalden ze wapens uit hun koffers en openden het vuur op de controlepost, zegt Yildirim. In de paniek die hierdoor ontstond zagen twee terroristen de mogelijkheid om het gebouw binnen te komen. Daar bliezen ze zich op. De derde dader bracht zijn explosieven buiten tot ontploffing.

Het dodental van de aanslag is inmiddels opgelopen tot 42. Er raakten ruim 200 mensen gewond. Het was aanvankelijk onduidelijk hoe de terroristen het gebouw van de luchthaven konden binnendringen. Yildirim heeft aangekondigd de beveiliging bij de ingangen van luchthavens op te voeren.

Meer dan veertig doden bij aanslag luchthaven Istanbul

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar vermoed wordt dat Islamitische Staat erachter zit. "Dat soort meedogenloos geweld, zo recht op het doel af. Dat draagt echt heel duidelijk de handtekening van IS", zegt NOS-correspondent Lucas Waagmeester.

De Turkse regering is sinds gisteravond niet scheutig met informatie over het bloedbad in de luchthaven. "Misschien weet de staat meer, maar de Turkse burger weet niet veel van wat hier aan de hand is", zegt Waagmeester. "Dat gebrek aan informatie leidt absoluut tot meer onzekerheid en angst. Dat is echt een probleem voor Turkije."

'Ik ben bang om buiten te zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl