NOS Nieuws

Controversiële mega-database met verdachte personen online gelekt

Op internet is een lijst opgedoken met informatie over meer dan 2,2 miljoen mensen en organisaties die mogelijk banden hebben met terroristen of criminelen. Dat ontdekte beveiligingsonderzoeker Chris Vickery.

De database is van Thomson Reuters, heeft dat mediabedrijf aan de BBC bevestigd. De lijst, die World-Check heet, is via een andere partij op internet terechtgekomen.

Risico-analyses

In de lijst staan mensen en organisatie die worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen, georganiseerde misdaad, omkoping, fraude of terroristische organisaties. Thomson Reuters zegt zich bij het maken van de lijst enkel te baseren op openbare bronnen.

Het overzicht wordt door veel overheden, inlichtingendiensten, banken en advocatenkantoren gebruikt bij het maken van risico-analyses, schreef Vice News eerder dit jaar. De lijst is controversieel omdat er volgens Vice ook onschuldige personen op staan.

Niet versleuteld

Vanwege de gevoelige informatie die er in staat, is Thomson Reuters gebonden aan strenge Europese regels. De lijst mag alleen worden gedeeld met klanten van het mediabedrijf die van tevoren zijn gescreend.

Ondanks die gevoeligheid was de lijst niet versleuteld, zegt Vickery tegen de BBC. “Ik had geen gebruikersnaam of wachtwoord nodig om de gegevens te kunnen bekijken.” Ook hoefde hij niks te hacken om bij de lijst uit te komen.

Vickery vreest dat de database ook elders op het internet opduikt en ooit wordt gepubliceerd. Hij wijst erop dat dat voor onschuldige mensen op de lijst vervelend kan uitpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl