Een eerdere vergadering in de Tweede Kamer over pgb's
NOS Nieuws

Pgb's in toekomst niet meer via SVB

Persoonsgebonden budgetten worden in de toekomst niet meer uitbetaald via de Sociale Verzekeringsbank. De coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat staatssecretaris Van Rijn op zoek gaat naar een alternatieve uitvoerder, zeiden ze in een debat in de Tweede Kamer.

De SVB is nog niet zo lang verantwoordelijk voor de uitbetaling van de pgb's. Sinds januari vorig jaar lopen de budgetten via de bank, met name om fraude met uitbetalingen te voorkomen. De SVB beheert het geld en keert het uit aan de zorgverlener.

Maar dat gaat en ging niet zonder problemen. Tienduizenden zorgverleners en cliënten met een pgb kwamen in moeilijkheden, onder meer door de ingewikkelde regels en de slechte computersystemen. De problemen leidden onder meer tot het vertrek van de topvrouw van de SVB. Van Rijn heeft zich al vele keren in de Kamer moeten verantwoorden voor de chaos.

Niet overhaasten

Deskundigen hebben nu op verzoek van de Kamer naar nieuwe manieren van uitbetalen gekeken. Ze zeggen dat Van Rijn zijn besluit niet moet overhaasten, maar voor de periode na 2018 op zoek moet gaan naar alternatieven. Vorig jaar verdedigde Van Rijn de SVB nog als uitvoerder.

VVD-Kamerlid Potters wil dat Van Rijn al voor deze zomer met een alternatief komt. Zelf denkt hij dat gemeenten het best de taak van de SVB kunnen overnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl