De Franse president Francois Hollande
NOS Nieuws

Westerse leiders: wij zijn verenigd met Turkije

De Europese leiders hebben eensgezind en met afschuw gereageerd op de aanslag op de luchthaven van Istanbul. EU-president Donald Tusk sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers en hun families. "In dit soort tijden moeten we verenigd zijn."

Daarmee gaf Tusk gehoor aan de uitspraak van de Turkse president Erdogan. In een reactie op de aanslag die gisteravond aan meer dan veertig mensen het leven kostte, zei Erdogan te hopen dat dit een "keerpunt zou worden in de gezamenlijke strijd tegen een terroristische organisatie, met de westerse landen in de hoofdrol".

Erdogan vond hierin de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel aan zijn zijde. Hollande benadrukte dat er meer eendracht nodig is om de wereldwijde terreurdreiging het hoofd te bieden. "Samen kunnen we al het mogelijke doen om terrorisme te bestrijden, vooral in die regio."

Bondskanselier Angela Merkel

De Duitse bondskanselier Merkel sprak van een nieuwe laffe daad van terrorisme. "Ik wil aan het hele Turkse volk zeggen dat wij ons verenigd voelen met hen in de strijd tegen het terrorisme en we elkaar zullen ondersteunen."

De Britse premier Cameron noemde de aanslag "barbaars" en zei dat het Verenigd Koninkrijk ook na de brexit met andere landen zal blijven werken aan "het veilig houden van onze landen, van onze mensen".

Ook premier Rutte heeft gereageerd op de aanslag. Hij noemde op Facebook de aanslag verschrikkelijk. Hij sprak zijn medeleven uit en heeft zijn condoleances overgebracht aan premier Yildirim.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima condoleerden vandaag eveneens alle nabestaanden van de aanslag. In een verklaring laten zij weten "intens mee te leven met alle getroffen families, binnen en buiten Turkije".

In diverse Nederlandse steden, waaronder Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, hangt de Turkse vlag halfstok op het stadhuis.

Intenser samenwerken

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, liet weten dat de overige NAVO-leden vierkant achter Turkije staan. "Er is geen enkele rechtvaardiging voor terrorisme. De NAVO-bondgenoten zijn solidair met Turkije, verenigd in onze vastberadenheid om terrorisme in al zijn vormen te bestrijden."

VN-baas Ban Ki-moon riep naar aanleiding van de aanslag op tot nog meer internationale samenwerking: "Wij staan volledig achter Turkije. Ik wil nog eens benadrukken dat we regionaal en internationaal nog intensiever moeten samenwerken om terreur en extremistisch geweld te bestrijden."

Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde namens president Obama: "De internationale luchthaven Atatürk is, net zoals de luchthaven van Brussel die eerder dit jaar werd aangevallen, een symbool van internationale relaties en van de linken die ons verbinden."

Van de twee Amerikaanse presidentskandidaten leek de reactie van Hillary Clinton veel op die van de Europese leiders. Donald Trump gaf er vooral een Amerikaanse draai aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl