NOS Nieuws

17-jarige jongen verzon volgens politie racistische kermismishandeling

De 17-jarige jongen die begin juni aangifte deed van mishandeling en discriminatie op de kermis in Geesteren, in Overijssel, is niet mishandeld. Dat concludeert de politie uit onderzoek. De jongen is wel uitgescholden, maar de verwonding aan zijn gezicht komt door een val met zijn fiets.

De Almelose jongen zei dat hij op de kermis in Geesteren werd uitgescholden en geslagen toen hij samen met een vriend een paar bierflesjes en wijn van een terrastafel probeerde te stelen. Een man riep hem toe dat hij een "vieze zwarte" was die "terug moest naar zijn eigen land". De jongen zei dat hij ook een paar klappen van de man kreeg.

De politie heeft vastgesteld op basis van getuigenverklaringen dat de jongen wel is uitgescholden toen hij werd betrapt en dat er wat is geduwd en getrokken. De jongen raakte volgens de politie gewond aan zijn gezicht doordat hij dronken van zijn fiets viel. Er waren geen anderen bij het ongeluk betrokken.

Sporenonderzoek

In Geesteren zijn veel getuigen gehoord en is er sporenonderzoek gedaan. Er is bloed aangetroffen op een paar honderd meter van het incident, maar niet op de plaats zelf. De feiten en omstandigheden wijzen daarom niet op een mishandeling, zegt een woordvoerder van de politie. Het lijkt er volgens haar eerder op dat hij met zijn mond op de grond is terechtgekomen bij zijn val met de fiets.

De politie zegt ook dat de jongen bij zijn aangifte een warrige indruk maakte en mogelijk nog onder invloed verkeerde. Een woordvoerder veronderstelt dat hij op basis daarvan de scheldpartij en de verwondingen van zijn val ten onrechte met elkaar in verband heeft gebracht. Een paar dagen later zou hij hebben gezegd dat hij het allemaal niet meer zo precies wist.

Een foto van de mishandelde jongen

De broer van de 17-jarige jongen deelde foto's van de verwondingen op Facebook en riep getuigen op om zich te melden. Hij noemt het bericht van de politie dat zijn broertje de mishandeling verzon klinkklare onzin en zet vraagtekens bij het politieonderzoek. Zo vindt hij het raar dat iemand die van de fiets gevallen is alleen verwondingen heeft aan zijn tanden en mond maar niks aan zijn handen, ellebogen en knieën.

De foto's veroorzaakten ophef op sociale media en werden overgenomen door verschillende media als voorbeeld van racistisch geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl