NOS Nieuws

'Een rookvrije start voor ieder kind'

Allerlei organisaties in de zorg zijn een campagne begonnen tegen roken voor, tijdens en na de zwangerschap. Onder anderen staatssecretaris Van Rijn, kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, verslavingsartsen en huisartsen roepen op tot een 'rookvrije start' voor kinderen.

Een van de onderdelen van de campagne is een wachtkamerfilm. Daarin worden beide partners opgeroepen te stoppen met roken als ze een kind willen. "Dan is de kans om zwanger te worden groter en er is minder kans op een miskraam." De film wordt afgespeeld in wachtkamers van ziekenhuizen, huisartsen en verloskundigen.

Rookvrije start

Van Rijn vindt dat kinderen die nu geboren worden nooit meer zouden moeten meeroken en nooit meer zelf moeten gaan roken. "En een echt rookvrije start van het leven maak je natuurlijk in de buik."

Van alle zwangere vrouwen rookt een kleine 9 procent de hele zwangerschap door. Onder lager opgeleiden is dit percentage 22. Veel vrouwen die stoppen met roken tijdens de zwangerschap beginnen na de bevalling toch weer.

De staatssecretaris en de andere deelnemers aan de campagne benadrukken dat roken tijdens de zwangerschap tot allerlei gezondheidsrisico's leidt. Verder neemt de kans erdoor toe dat het kind zelf later ook gaat roken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl