Luchtfoto van de plek waar twee kranen omvielen
NOS NieuwsAangepast

Conclusies Alphen: bouwbedrijven geschrokken, gemeente trekt lessen

De bedrijven die betrokken waren bij het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn zijn geschrokken van de stevige conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die haalde in een rapport hard uit en stelde dat de voorbereiding voor het plaatsen van het nieuwe brugdek ernstig tekortschoot. Het ongeluk was daardoor volgens de raad onvermijdelijk.

De raad verwijt de bedrijven Mourik, BSB Staalbouw en Peinemann Kranen dat zij blindelings op elkaar vertrouwden en dat niemand goed de verantwoordelijkheid nam. De bedrijven schrijven in een schriftelijke reactie dat zij de aanbevelingen van de raad ter harte nemen.

Externe toetsing

Opdrachtgever Mourik zegt zelf al verschillende maatregelen te hebben genomen. Zo is er meer externe toetsing, zowel bij de voorbereiding als bij de uitvoering van opdrachten, en hebben medewerkers een cursus gevolgd voor het houden van toezicht op hijswerkzaamheden.

Ook BSB Staalbouw, dat het brugdek bouwde, laat voortaan risicovolle hijsklussen standaard toetsen door een professionele derde partij. Voorheen gebeurde dat niet altijd.

Peinemann Kranen, dat de hijskranen en de kraanmachinisten leverde, zegt ook dat het risico- en kwaliteitsbeleid is aangescherpt. Er is voortaan bij ingewikkelde hijswerkzaamheden meer controle en er is een extra veiligheidsdeskundige aangetrokken. Daarnaast worden de veiligheidsprocedures voortaan twee keer per jaar extern gecontroleerd en wordt er al meteen een risicoanalyse gemaakt bij een offerteaanvraag.

De bedrijven zeggen de lessen die zij hebben geleerd actief te delen met andere bedrijven.

Gemeente: wij trekken hier lessen uit

Ook de gemeente wil lering trekken uit het rapport, dat het college van burgemeester en wethouders omschrijft als scherp. "De gemeente gaat als opdrachtgever intensiever sturen op het betrekken van alle disciplines in het proces vanuit het belang van de omgevingsveiligheid", schrijft de gemeente in een persbericht. Ook moet er vaker een veiligheidsplan worden gemaakt bij bouwprojecten.

Volgens de gemeente heeft het ongeval een grote impact gehad op de inwoners en ondernemers van Alpen aan den Rijn. "Het college hoopt dat dit rapport ook voor hen zorgt voor meer inzicht in hoe dit heeft kunnen gebeuren en dat het hen helpt om de gebeurtenis een plek te geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl