NOS Nieuws

Google vraagt toestemming voor persoonlijkere advertenties

Google wil advertenties buiten zijn eigen platformen persoonlijker gaan maken, maar alleen als gebruikers dat ook willen. De zoekgigant levert, als een reclamebedrijf, over het hele internet advertenties. Daardoor kun je niet alleen bij zoekresultaten of YouTube reclames zien die van Google afkomen, maar ook op een willekeurige blog.

Het bedrijf personaliseert deze advertenties door te kijken naar activiteiten van gebruikers op zijn eigen platformen. Daardoor zijn ze aantrekkelijker voor adverteerders. Zij laten aan Google weten welke doelgroep ze willen bereiken, bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Google zorgt ervoor dat dat vervolgens gebeurt.

Google is dus van plan de informatie die het over zijn gebruikers heeft ook buiten zijn eigen diensten te gaan gebruiken voor advertenties. Dit doet het al via cookies. Maar die informatie is lang niet zo gedetailleerd als wat Google zelf van gebruikers weet, doordat het kan putten uit diensten zoals YouTube, Gmail en Google Maps.

Standaard uit

Deze strategie kan rekenen op flinke kritiek van privacyvoorvechters, omdat het betekent dat Google nog meer gebruik gaat maken van persoonlijke informatie.

Om te voorkomen dat het de wind van voren krijgt, het Google besloten mensen bewust voor nog persoonlijkere advertenties te laten kiezen, schrijft techsite Wired. Het bedrijf gaat mensen de komende tijd een melding sturen waardoor ze dit kunnen doen. De optie staat standaard uit.

Hiermee treedt Google in de voetsporen van Facebook, dat al langer op deze manier gegevens gebruikt om advertenties op het internet te personaliseren. Er zit wel een verschil tussen de twee techbedrijven. Bij Google staat de optie standaard uit, bij Facebook staat hij standaard aan en moet je hem bewust uitzetten.

Zien wat je via Google doet

Daarnaast heeft Google sinds vandaag een pagina waar al je internetactiviteiten te bekijken zijn. In 'Mijn Activiteit' vind je een overzicht van alles wat je via Google doet, waardoor je in een keer veel beter doorhebt hoeveel Google van je weet.

Als je wilt dat de internetgigant bepaalde dingen niet weet, kun je via de drie stipjes naast de overzicht het desbetreffende onderdeel verwijderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl