Nederland heeft plek voor zeker 2000 biologische boeren.
NOS Nieuws

Steun voor overschakeling naar biologische landbouw

Boeren die willen overstappen op biologische landbouw, kunnen vanaf 1 januari makkelijker krediet krijgen. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) introduceert een financiële regeling die het boeren makkelijker maakt de lange periode van omschakeling naar biologisch (twee tot drie jaar) te overbruggen.

Doordat de overheid straks voor een deel borg wil staan, zijn banken misschien sneller bereid boeren geld te lenen.

Het aantal biologische boeren in ons land ligt al jaren rond de 1600. Uit cijfers van ABN Amro blijkt dat maar weinig boeren de laatste tijd de omslag maken. Het probleem is dat ze zich tijdens de omschakelperiode al moeten houden aan de regels voor biologische productie, maar hun producten nog niet als biologisch kunnen verkopen. Dat betekent: veel kosten en investeringen, zonder dat daar voldoende inkomsten tegenover staan.

Omschakeling kost boeren zo'n 150.000 tot 200.000 euro. Ze krijgen daarvoor moeilijk leningen, omdat banken het risico vaak te groot vinden. Dat de overheid bijspringt, kan banken over de streep trekken.

Mooie toekomst

Afgezien van dit probleem verwacht ABN Amro een mooie toekomst voor de biologische sector. In Nederland kochten consumenten vorig jaar voor het eerst voor 1 miljard euro aan biologische zuivel, vlees en koffie. In 2020 zal dat ongeveer 1,6 miljard euro zijn. "We rekenen jaarlijks op een omzetgroei van 7 procent", zegt ABN Amro-econoom Frank Rijkers.

Nederlandse biologische boeren zouden ook veel kunnen exporteren, want volgens het ministerie van EZ groeit de behoefte aan biologische producten in zowel de EU als de Verenigde Staten fors.

Maar doordat de productie hier nauwelijks toeneemt, neemt het marktaandeel van Nederlandse bedrijven af. "Het kabinet ziet daar kansen", zegt staatssecretaris Van Dam. "Als meer gangbare bedrijven omschakelen, dan is dat één van de manieren waarmee onze landbouwsector kan verduurzamen en concurrerender kan worden."

Plek voor 2000 bio-boeren

Volgens de biologische brancheorganisatie Bionext is er zeker voor nog 400 biologische boeren plek in ons land. "Maar die moeten niet allemaal tegelijk op de markt komen met hun producten, want daardoor zullen de prijzen enorm zakken", zegt Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij de Rabobank. "En daar zit de sector natuurlijk niet op te wachten."

Biologische producten leveren boeren meer geld op. Zo krijgen ze voor een liter biologische melk enkele dubbeltjes meer dan voor een liter 'normale' melk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl