Marcus Willis baant zich een weg door de menigte
NOS Sport•

Filmscript wordt werkelijkheid op Wimbledon

Wie niet beter zou weten, zou denken dat het om het script van een voorspelbare Engelse feelgoodfilm gaat. Het verhaal van de Brit Marcus Willis is er dan ook een dat niet zou misstaan in de film Wimbledon, een romantische komedie uit 2004.

Maar vandaag staat de mondiale nummer 772, die via een prekwalificatietoernooi en het reguliere kwalificatietoernooi de hoofdtabel bereikte, toch echt op centercourt tegenover Roger Federer.

De Engelse tabloids smullen van het verhaal van hun landgenoot, die op dezelfde dag als van de uitschakeling van Engeland op het EK voetbal toch nog voor een positieve headline zorgde. De eerste dag van Wimbledon stond dan ook niet in het teken van Novak Djokovic of Federer, maar van de 25-jarige Willis, een ietwat gezette, linkshandige tennisser met een studentikoze look.

Marcus Willis

De op het laagste niveau acterende Willis, wiens bijnaam Cartman (een wat dikker karakter uit de serie Southpark) luidt, speelde dit seizoen welgeteld één toernooi. Op een graveltoernooi in het Tunesische Hammamet, waar beginnende proftennissers op een paar banen bij een hotelcomplex streden om een paar dollars en ATP-punten, moest hij zich na twee ronden geblesseerd terugtrekken.

Willis wilde een punt achter zijn loopbaan zetten. Twee jaar terug was hij de nummer 322 van de wereld, maar verder dan dat kwam hij nooit. Het was allemaal niet meer te bekostigen. Dit jaar had de Brit pas 292 dollar aan prijzengeld bij elkaar geslagen.

Het decor van Willis' laatste profwedstrijden voor Wimbledon

"Begin dit jaar wilde ik niet uit bed komen, want ik kon geen motivatie vinden om iets te gaan doen. Ik was erg dicht bij het opbergen van mijn rackets", bekende Willis, die op de website van de ATP niet als profspeler aangemerkt staat. Achter het kopje 'Turned pro' staat niets ingevuld.

Vanuit de Verenigde Staten kreeg hij een uitnodiging om te gaan coachen en hij wilde op het aanbod ingaan. Dat zou betekenen dat zijn loopbaan voorbij zou zijn, maar dat hij wel meer financiële zekerheid zou hebben.

Hij lichtte zijn vriendin - die hij kort daarvoor had ontmoet bij een concert van Ellie Goulding in de Londense O2 Arena - in over zijn plannen, maar zij wist samen met haar tennisgekke broer Willis ertoe te bewegen nog niet de handdoek te werpen. En nu is hij opeens de nationale held die het gaat opnemen tegen Federer.

Contrast tussen Federer en Willis

FedererWillis
Aantal grandslamtitels170
Aantal ATP-titels880
Prijzengeld 2016$ 844.669 $ 292
Totale prijzengeld$ 98.148.225$ 95.129
Aantal volgers op Twitter (op 28 juni)5.511.7075.604

Met zijn lage klassering op de wereldranglijst werd Willis niet toegelaten tot het kwalificatietoernooi en om die reden schreef hij zich, zonder al te hoge verwachtingen, in voor het prekwalificatietoernooi: oftewel een voorronde om een plek te bemachtigen in het kwalificatietoernooi.

"Eigenlijk was ik ook niet toegelaten tot dat toernooi, maar Scott Clayton kon niet op tijd terug zijn vanuit Turkije. Hij zou mij eruit geknikkerd hebben. Ik geloof in God en dat hij dingen van bovenaf zo regelt. Dit soort dingen gebeuren niet zonder dat er iets freakish plaatsvindt", aldus Willis, die met zijn succes op Wimbledon nu al vijftigduizend pond heeft verdiend.

Marcus Willis wordt gefeliciteerd door zijn vriendin

Om in het hoofdtoernooi terecht te komen moest Willis maar liefst zes overwinningen boeken. Maandag voegde hij daar nog een zevende aan toe. Met 6-3, 6-3, 6-4 liet hij op het overladen court 17 de Litouwer Ricardas Berankis kansloos. Na afloop stortte de pers zich in de grote perszaal massaal op de nieuwbakken cultfiguur.

"Ik weet eigenlijk helemaal niet of Federer een beetje op gras kan spelen", sprak Willis na afloop met gevoel voor humor. "Maar dit is een geweldige droom die uitkomt. Spelen in een stadion. Dit is waar ik vroeger van heb gedroomd. Ik ga proberen de wedstrijd te winnen, al zal dat waarschijnlijk niet lukken. Maar dit is best een mooi leven toch? Ik heb dit nooit eerder meegemaakt."

Willis en Federer kijken uit naar bijzonder duel

Federer, die duizend keer zoveel volgers heeft op Twitter en ook het duizendvoudige aan prijzengeld bij elkaar sloeg, is onder de indruk van het verhaal. "Dit is een bijzondere wedstrijd. Mensen zullen hiervan horen en weten. Normaal gesproken zullen ze hem gaan steunen", aldus Federer.

"Terecht ook, want ik vind het zelf ook een gaaf verhaal. Dit is het mooiste verhaal sinds lange tijd in onze sport. Ik kijk ernaar uit om tegen hem te spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl