Rutte probeert EU-verdrag met Oekraïne aan te passen
Premier Rutte wil een uiterste poging doen om het associatieverdrag van de EU met Oekraïne, waar Nederland in een referendum nee tegen zei, zo aan te passen dat het tegemoetkomt aan de bezwaren van de nee-stemmers.
Hoe die wijziging in het verdrag er precies uit gaat zien weet hij nog niet. Wel is duidelijk dat het lastig wordt en dat het nog maar de vraag is of er een juridische formulering kan worden gevonden waar Nederland mee uit de voeten kan.
Rutte tekent niet als er geen oplossing komt. "Wat denkt u dan. Ik kan de uitslag van het referendum niet zomaar even wegtoveren", liet hij na afloop van de Europese Raad in Brussel weten. Hij reageerde daarmee op verwijten dat de nee-stem in een soort Brusselse bureaucratie vermalen zou worden.
Extra tijd
De premier kreeg gisteravond in Brussel van zijn Europese collega's tijd om te kijken wat er met de uitslag van het Oekraïne-referendum moet gebeuren. Een ruime meerderheid van de kiezers zei op 6 april nee tegen het associatieverdrag. De uitslag was niet bindend voor het kabinet. Dat wil aan de bezwaren van de kiezers tegemoet komen, maar in Europa niet alleen komen te staan.
"Het probleem is dat als we niet tekenen, de andere landen doorgaan en Nederland buitenspel staat. Wel tekenen zonder aandacht voor het Nederlandse nee is echter heel lastig", aldus de premier.
Hij vreest dat iedere oplossing een compromis zal zijn dat of voor de EU, of voor de nee-stemmers lastig te verteren zal zijn. "We gaan het proberen, maar nogmaals als het niet lukt dan tekenen wij niet."