NOS NieuwsAangepast

Alles over het elektronisch patiëntendossier

Wat is het Elektronisch Patiëntendossier (epd)?

De naam elektronisch patiëntendossier suggereert dat er online een dossier bestaat met de medische gegevens van elke Nederlander, dat door allerlei artsen bekeken kan worden. Dit is niet waar.

Een epd is eigenlijk een softwareprogramma, dat het mogelijk maakt medische gegevens beschikbaar te stellen aan derden. In Nederland kunnen alleen huisartsen, apotheken en medisch specialisten bij onderling informatie opvragen.

Het gaat voornamelijk om medicijngebruik en gezondheidsproblemen en niet om zaken die meer in de privésfeer liggen. De huisarts, de apotheker of specialist moet aan de patiënt voor inzage ook altijd toestemming vragen. Deelname aan het epd is vrijwillig.

Wat is het voordeel van een epd?

Het doel van het systeem is het voorkomen van medische fouten. De kans wordt bijvoorbeeld kleiner dat een patiënt medicijnen krijgt voorgeschreven waarvoor hij allergisch is.

Kan iedere patiënt zijn eigen epd inzien?

Nee. Er bestaat geen website waar iemand kan inloggen en zijn gegevens kan bekijken. Via de website www.infoepd.nl kan wel schriftelijk een overzicht worden opgevraagd over onder meer de gegevens die medici met elkaar hebben uitgewisseld.

Het is er toch al? Waarom moet de Eerste Kamer er nog mee instemmen?

Huisartsen en ziekenhuizen werken nu met een regionaal Elektronisch Patiëntendossier en dit gebeurt op vrijwillige basis. Het ministerie van Volksgezondheid heeft nu een wet gemaakt waarin het epd landelijk wordt ingevoerd. Het is ook verplicht om er aan mee te doen, anders krijgen de zorgverleners een boete.

Waarom zijn er bezwaren tegen het epd?

Critici vrezen dat de privacy van patiënten wordt geschonden. Nu mogen alleen huisartsen, specialisten en apothekers medische gegevens uitwisselen. In de toekomst ? zo wordt gevreesd ? kunnen wellicht ook werkgevers, zorgverzekeraars en hypotheekverstrekkers in het epd gevoelige informatie opsporen over bijvoorbeeld psychische problemen, geslachtsziekten of erfelijke kanker. Een patiënt kan ook niets doen aan onjuiste informatie in zijn epd.

In de Eerste Kamer hebben de fracties van VVD, PvdA en SP grote bezwaren tegen het huidige voorstel van minister Schippers van VWS. De partijen vrezen niet alleen problemen met de bescherming van de privacy, maar zetten ook vraagtekens bij de kwaliteit van de informatie als allerlei instanties er van alles inzetten. De medische informatie is dan niet meer betrouwbaar.

Wat gaat er gebeuren?

VVD-minister Schippers gaat de wet dinsdag in de Eerste Kamer verdedigen. Ze heeft al allerlei toezeggingen gedaan aan de Eerste Kamer. Patiënten kunnen bijvoorbeeld zelf bepalen welke hulpverleners toegang krijgen tot zijn epd. Het is nog onduidelijk of Schippers erin slaagt om haar eigen kritische VVD-fractie in de Eerste Kamer te overtuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl