David Cameron
NOS Nieuws

Wie gaat premier Cameron opvolgen?

Wie neemt het stokje over van de Britse premier Cameron? En moeten er nieuwe verkiezingen komen of niet? Grote vragen, waarop nog geen concrete antwoorden te geven zijn. Maar langzaamaan wordt wel duidelijk wie er in de race zijn en hoe de procedure er ongeveer uit gaat zien.

Bij de BBC weten ze hoe de Conservatieven een lijst met kandidaten tegemoet zal treden. De Conservatieve leden van het Lagerhuis mogen kandidaten wegstemmen, totdat er twee overblijven. Die twee namen gaan dan per post naar alle leden van de partij, die dan de definitieve keuze zullen maken.

Kandidaten

Op het eerste oog zijn er veel kandidaten om David Cameron op te volgen als partijleider en premier. Maar uit die ruime keuze komen sommige namen veel vaker naar voren dan andere.

Boris Johnson

Uiteraard is Boris Johnson, voormalig burgemeester van Londen en prominent Conservatief, een serieuze gegadigde. Hij zou volgens sommige analisten de hele brexit-campagne juist hebben gebruikt als lanceerplatform voor een carrière als premier. Johnson heeft natuurlijk wel een uitdaging: hij moet de Conservatieve kiezers tegemoetkomen die in de EU hadden willen blijven.

Michael Gove

Michael Gove

Dat probleem heeft ook Michael Gove, die met Johnson de brexit-campagne leidde. Cove geldt als een intellectuele boezemvriend van David Cameron. De voormalig journalist van de Times heeft in het verleden altijd gezegd dat het premierschap niets voor hem zou zijn. Maar binnen zijn partij heeft hij, ondanks zijn steun voor de brexit, genoeg krediet.

Theresa May

Theresa May

Ze is een van de hardste en sluwste politici in Whitehall, schrijft de BBC. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geldt als een soort gifbeker, maar May heeft als langstzittende minister op dit departement de touwtjes strak in handen. De bijna 60-jarige May geldt al langer als een potentiële partijleider voor de Tories.

Stephen Crabb

Rijzende ster

Stephen Crabb is de rijzende ster. Een 43-jarige Welshman die oog heeft voor de arbeidersklasse, waar hij zelf ook vandaan komt. Hij is momenteel staatssecretaris voor Werk en Pensioenen. Crabb is populair, maar sommige commentatoren vrezen dat een baan als partijleider voor hem nog iets te vroeg komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl